Metz, 10 hotspots

Metz is een stad van allure, die nog te vaak gepasseerd wordt op weg naar het zuiden. En dat is een gemiste kans. Om veel redenen. Ga rustig van de snelweg af en geniet van Metz en minstens 10 hotspots.

1. De nachtwandeling

Eigenlijk zou je Metz in het donker moeten aandoen. Dan staan er namelijk 13.000 projectoren op alle hotspots van de stad. Een nachtelijke wandeling begint bij de Esplanada boven de oevers van de Moesel. Van hier ga je naar beneden en loop je langs het water en zie je onder meer de verlichte Temple Neuf.

Vervolgens de Sainte -Croix heuvel van waar de pijlen van de heilige Segolene verschenen en tot slot de Saint Etienne kathedraal, die volgens de inwoners ‘s nachts transformeert in de lantaarn van God. Loop door naar de Arcaden van Place St. Louis, naar de opera en je weet: dit had ik jaren eerder moeten doen! Metz 10 hotspots.

2. Pizza eten bij Mathis

Van nachtwandelingen krijg je honger en dan is een over je bord weglopende dampende pizza bij Mathis wellicht een idee. Mathis zit in de middeleeuwse En Fournirue, niet ver van de kathedraal. Eigenlijk was het één van de bekendste oudste cafés van Metz waar je koffie kon drinken, een aperitief kon gebruiken en tegelijkertijd en een gedicht kon voordragen.

Er tegenover woonde ooit Rabelais, de humanist, satirisch schrijver en arts die in de onafhankelijke republiek Metz aan zijn bekrompen Parijse aanklagers trachtte ontkomen.

3. Geboortehuis van Verlaine

Hij was het enfant meer dan terrible van de Franse literatuur: Paul Verlaine, geboren in Metz, verhuisde al jong naar Parijs. Onderhield een onstuimige relatie met Rimbaud die hij in Engeland in een waas van alcohol probeerde te vermoorden.

Kreeg daarvoor 2 jaar gevangenisstraf. Probeerde vervolgens het boerenleven, wat hij een dag vol hield. Hij leefde op absint en stierf arm en berooid. Toen hij stierf had hij slechts vier boeken verkocht waaronder één aan zijn moeder. Zijn geboortehuis is nu een museum. Hoe lang nog weet niemand, want het staat regelmatig te koop.

NAF_6105_new

4. Centre Pompidou

Sinds 2010 heeft Metz zijn eigen Centre Pompidou. Om niet af te wijken van het moedermuseum in Parijs, hebben ze in Metz een vlag op het museum geplaatst waardoor het gebouw net zo hoog is als dat in Faubourg. Wel haasten ze zich te zeggen dat ze onafhankelijk zijn in hun keuze voor collecties, maar ze mogen gebruik maken van de 65.000 werken uit Parijs. Ze bieden ook exposities voor een jong en zeer jong publiek.

5. Quartier Imperial

De Duitse wijk laat goed zien dat de geschiedenis van Metz afwisselend in Frankrijk en Duitsland afspeelde. Verlaat de middeleeuwse stad in zuidelijke richting en je komt in het gedeelte wat buiten de oude stadsmuren werd gebouwd.

Rijzige gebouwen, een enorm postkantoor en een gigantisch station laten zien dat het de Duitse Keizer Wilhelm II ernst was toen hij de overheersing van Duitsland wilde benadrukken.

Phillippe Starck, tekende voor de lampen in het district die zo ontworpen zijn dat ze ‘s nacht verschillende gebouwen kunnen verlichten.

NAF_6257_new

6. Le pop white bar

Lekker loungen met zicht op de kathedraal? Dat kan op 4 Place Saint-Jacques. In Le Pop White bar vergeet je eigenlijk waar je bent. Was het Barcelona of Berlijn? Het had gekund.

7. De draak

Metz staat in het teken van de draak en dat is niet voor niets. Het beest terroriseerde de inwoners en at er dagelijks velen op totdat bisschop Clemens hier een eind aan maakte en het beest in de rivier verzoop. Voorwaarde voor zijn hulp was wel dat de inwoners zich tot het christendom bekeerden.

Vandaag de dag speelt de draak een rol in optochten en is hij het symbool van de stad en de mascotte van de voetbalsclub. In de rue Taison in de middeleeuwse stad kun je een enorme draak bezichtigen die daar boven de straat hangt. Er onder zijn trouwens veel leuke kleine winkeltjes.

8. Chez Mauricette

Ze is een caractère, Mauricette. Ze heeft een kraam met tafeltjes op de overdekte markt van Metz en als  je wil weten wat de typische keuken van de Lorraine is, moet je daar zijn. Schuif aan een tafeltje en geniet van de worsten en de kazen die ze je voorschotelt, terwijl het geroezemoes van de markt aan je voorbij trekt.

9. Arsenaal

Een van de mooiste concerthallen is het Arsenaal. De akoestiek wordt evenals de prachtige zalen worden geroemd en alleen al het simpele feit dat Miles Davies hier de sterren van de hemel trompetterde zegt genoeg. Er zijn jaarlijks meer dan 200 evenementen om uit te kiezen.

10. Naar het strand

Ja zeker naar het strand. Metz is een ontzettend groene stad en telt 40 vierkante meter park en boom per inwoner en alsof dat nog niet genoeg is, worden er overal in de stad groene tentoonstellingen gehouden, zoals voor de opera die gedurende 6 maanden tussen het groen in kassen en enorme potten staat.

En in de zomer bouwen ze aan de quai de Regenates een heus strand gedurende een maand van eind juli tot eind augustus. Wat palmen er bij en klaar!

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer Metz en Lorraine? Lees ook:

Metz praktisch

  • Metz ligt op 4,5 uur rijden van Utrecht
  • op 2,5 uur van Brussel
  • Met de TGV is het 1.20 minuten van Parijs
  • Vliegen kan op Luxemburg, 56 kilometer
Share at:

8 reacties op “Metz, 10 hotspots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.