Rusland in boeken

Rusland is een groot en voor westerlingen niet altijd makkelijk te duiden land. Poetin is fout, maar hoe zit het met de rest van de Russen? Wat denken ze? Waar houden ze zich mee bezig?

Rusland – In een poging een lijst van literaire boeken over dit grote land samen te stellen vroegen we ook onze lezers welk boek ze een must voor Ruslandgangers vinden en wat blijkt? Overleden correspondenten en de Russische literatuur van de 19e eeuw eeuw blijken nog springlevend.

Rusland in boeken

En dus in willekeurige volgorde vind je hier Rusland in boeken. Samengesteld door mevrouw Villager die Rusland een paar keer bezocht en aangevuld met tips van lezers op onze Facebookpagina. Mis je een boek? Laat het ons weten.

1. Siberisch dagboek, Karel van het Reve

Karel van het Reve, voormalig Rusland correspondent voor het Parool werd meerdere malen genoemd. Zowel lezers uit België als uit Nederland roemden de schrijver. Ook Rusland voor beginners werd verscheidene keren genoemd. Om tegemoet te komen aan meerdere verhalen, is er ook het Verzameld werk deel 2 van de schrijver waarin meerdere Ruslandverhalen zijn opgenomen.

2. In Siberië, Colin Thubron

Als we dan toch in Siberië zijn, mag ook Thubron niet ontbreken. Thubron schetst In Siberië deprimerende bewoners in deprimerende omstandigheden aan het einde van de wereld. Maar hij windt zich ook op over Russen die vroeger alles beter vonden of is begaan met Russen die niet meer weten wie ze oorspronkelijk zijn.

3. Frank Westerman, ingenieurs van de ziel

Het leek zo mooi die Russische Revolutie maar beetje bij beetje verandert het in een deceptie. Frank Westerman vertelt aan de hand van Ingenieurs van de ziel het verhaal van Konstantin Paustovski en zijn tijdgenoten. Een tijd die aanvankelijk zo veel belovend leek. Westerman was correspondent voor de Volkskrant in Rusland.

 

4. Jelle Brandt Cortius

Ik heb ‘s nachts op een slapen op de kale vloer van een appartement in Ryazan Rusland – de bewoners hadden met het kopen van het appartement geen geld voor meubelen gehad – gehuild van het lachen om de bizarre verhalen van Brandt Cortius. Zijn boeken over Rusland lezen nog beter in Rusland. Na Rusland voor beginners van het Reve is Rusland voor gevorderden wellicht een volgende aanbeveling.

5. Ben Judah, fragile empire

Stevige kost voor diegenen die graag willen weten hoe het Poetin vergaat. “Niet best”, stelt Judah in Fragile empire. Hij elimineert alle macht en zijn macht lijkt hoe langer hoe meer op dat van Nicolaas II. De toekomst is heel onzeker. Judah beschrijft het Rusland van de laatste vijftien jaar.

6. De goden hebben honger, Gerard Jacobs

In De goden hebben honger opnieuw Siberië waar Jacobs over de grote rivieren van Siberië, de Ob en de Kolyma, vaart en leeft tussen de oorspronkelijke bevolking van Siberië, de Khanten, Nenets, Jakoeten en Evenken die met uitsterven worden bedreigd in het land achter de bergen, voorbij de horizon waar God vergat het land van het water te scheiden. Hij leeft temidden van gouddelvers, mijnwerkers en oliemannen, noteert de verhalen van overlevenden uit de Goelag Archipel.

7. Tolstoy, heeft een mens veel land nodig?

Tolstoy bleek favoriet onder de klassieken. Zowel Anna Karenina als Heeft een man veel land nodig? werden genoemd. Waarbij er nog bij gezegd werd dat dit boek nog beter leest in de tuin van zijn huis in Moskou. En een tip als je alleen een kaartje voor de tuin koopt, kun je in alle rust lezen en het kost maar 40 roebel.

Tekst: Anneke de Bundel

Meer bestemming in boeken? Lees ook:

Meer Rusland? Lees ook:

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.