Nord-Pas-de-Calais, de vijf tips van…

Het is het meest noordelijke deel van Frankrijk en ligt net over de grens met België. Lille, oftewel Rijssel, is de hoofdstad van dit gebied. De dames Nomad & Villager gingen op onderzoek uit

Nord-Pas-de-Calais – De Franse Nederlanden, zo zouden ze zich graag afficheren, maar het wil nog niet lukken dus stellen ze zich voorlopig tevreden stellen met het wat moeizamere Nord-Pas-de-Calais. Lang is deze regio, ter grootte van een halfje België, ook wel de Spaanse Nederlanden genoemd. Het verklaart waarom veel plaatsen een Nederlandse naam hebben zoals Duinkerken of Rijssel.

En er werd tot voor kort Vlaams gesproken. De laatste decennia flirt dit deel van Frankrijk weer met zijn Vlaamse erfenis, al wordt de Vlaamse taal inmiddels niet meer gesproken. Het gebied is toeristisch gezien vooral bekend vanwege de talloze monumenten en begraafplaatsen die aan de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog herinneren.

Tot aan de jaren zestig was Nord-pas de Calais vooral een handelsgebied gedomineerd door mijnbouw en textielindustrie. Sinds kort is het gebied in opmars. Hier volgt Nord-Pas-de-Calais, vijf tips…van de dames.

Nord-Pas-de-Calais, de vijf tips:

1. Ring van herinnering

Ze bevochten elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog en toen het voorbij was werden ze naast elkaar herinnerd. In Ablan Saint Nazaire ten noorden van Arras wordt de zinloosheid van oorlog vormgegeven in een uniek monument.

Uniek omdat het anders dan andere monumenten de soldaten niet per nationaliteit verenigd maar ze allemaal zonder onderscheid samenbrengt. En dus staan de Duitse Asbachs naast de Britse Bartons en Franse Barrre’s. Het monument werd in 2014 door Hollande geopend en heeft de vorm van een zwevende ellips, 328 meter in totaal.

Op de ring zijn 500 bronskleurige roestvrij stalenplaten aangebracht met daarin 579.606 namen. Het ligt midden in het landschap en het is vreemd om te bedenken dat dit ooit het hart van de mijnindustrie was  En nog vreemder wellicht dat dit vredige groene landschap ooit de bloed doordrenkte bodem was van soldaten wier wieg stond in gebieden zover als Zuid-Afrika, Australië of de Himalaya. Om vervolgens te sterven voor het Britse of Franse rijk in wat de “hel van het noorden werd genoemd.”

2. Lille

Lille, de hoofdstad van de regio is steeds meer in trek omdat je op korte afstand van Nederland en België in Frankrijk bent. De middeleeuwse binnenstad is prachtig om doorheen te slenteren. In de wijk studentenwijk Wazemmes vind je een overdekte markt en tal van kroegjes. Vergeet het museum voor Schone kunsten niet want die heeft een prachtige collectie.

3. Arras

In het Nederlands Atrecht geheten, is minder bekend dan Lille, maar zeer de moeite waard vanwege de prachtige binnenstad. Twee grote pleinen waarvan er één al sinds de middeleeuwen als markt fungeert, vormen het hart van de stad. De Grand Place is beroemd om zijn bijzondere façades die ’s avonds verlicht zijn. Er vlak naast ligt de Place d’Heros ook wel de kleine markt genoemd die omgeven is door gildehuizen en het stadhuis met het belfort.

Voor de literairen onder u: In de bibliotheek van de stad ligt één van de originele, handgeschreven delen van de voorhoofse ridderroman Karel ende Elegast.

De stad heeft ook een ondergronds gebied waar je een rondleiding kunt krijgen. In de maanden maart tot juli is er zelfs een ondergrondse tuin. Aanvankelijk was het ondergrondse gangenstelsel “les bôves” niets anders dan een stel uitgegraven krijtgroeven.

Inmiddels veranderden ze in een ondergronds stelsel dat zich onder de hele stad tot over de stadsgrenzen uitstrekte en dienst deed als schuilplaats. In de Eerste Wereldoorlog verzamelden de geallieerden zich in 1917 hier voor het offensief in de Slag bij Arras.

4. Musee Louvre-Lens

Musea kampen allemaal met het probleem dat ze meer hebben dan ze kunnen laten zien. En wat is er dan mooier als je een gedeelte van je opgeslagen kunst elders kunt tentoonstellen? Het Guggenheim doet dit al langer en ook het Centre Pompidou heeft een dependance in Metz. Het Louvre kreeg vaak de kritiek dat kunst blijkbaar slechts voorbehouden was aan de inwoners van Parijs.

Grappig genoeg bleek toen het Louvre een dependance voorstelde, geen enkele regio geïnteresseerd te zijn behalve Nord-Pas de Calais die ook meteen zes steden naar voren schoof. Het voormalige mijnstadje Lens werd de gelukkige.

Lens

Dat daarmee ook de regio een economische boost moet krijgen staat buiten kijf. Lens heeft een hoop te lijden gehad in de geschiedenis: verwoesting in beide oorlogen, bezetting door de nazi’s en de grootste mijnramp van Europa. Kortom het kon wel wat voorspoed gebruiken.

Het Louvre is gebouwd op het terrein van de voormalige bovengrondse mijninstallaties van schacht negen. De tuin rond het museum is ook aangelegd met veel ronde uitsparingen die het verleden van de mijnschachten in herinnering brengen.

Louvre

Het Louvre zelf bestaat uit twee rechthoekige glazen gebouwen die verbonden worden met een centrale hal. In de ene hal vindt de tijdelijke expositie gedurende drie maanden plaats en in de andere hal is de permanente tentoonstelling van werken uit de oudheid, middeleeuwen en de moderne tijd. Je kunt in het museum ook een rondleiding door het depot krijgen. Toegang tot de permanente hal is gratis.

 5. Notre Dame de Lorette

Voordat je bij de ring komt, stop je bij Notre Dame de Lorette. Deze Franse militaire begraafplaats ligt op een heuvel en is de grootste militaire begraafplaats met ruim 40.000 gesneuvelde Franse soldaten. Zo’n 20.000 liggen in individuele graven en meer dan 20.000 in een massagraf. Op het centrale plein staan een neo-byzantijnse basiliek en een lantaarntoren die een crypte herbergt.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer Noord-Frankrijk lees ook:

 

Share at:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.