Dit verhaal van de Cookie Queens begint in de zomer van 2019 in New York. Bij Levain Bakery aan de Upper Westside. Niet ver van waar de Hudson Manhattan van New Jersey scheidt. Een jonge vrouw uit Utrecht, laten we haar Marjolein noemen, heeft net haar master Amerikanistiek afgerond.
Om het te vieren reist ze door het land waarop ze is afgestudeerd. Op haar bucketlist voor New York staat een bezoek aan Levain Bakery.
Levain Bakery
De bakkerij is de liefdesbaby van twee triatleten, die elkaar tijdens urenlange trainingen martelden met recepten voor lekkernijen. Lekkernijen die ze na afloop van een triatlon als beloning maakten én opaten. De recepten maakten plaats voor een droom over een eigen bakkerij. En de rest is geschiedenis.
Wil je liever luisteren?
Nou ja, bijna, want het buurtbakkerijtje werd pas echt een hit toen de vrouwen een chocolate chip walnut cookie ontwikkelden voor hun eigen triathlontrainingen en die vervolgens in de winkel legden.
En om die cookie is het Marjolein te doen. Dus staat ze op een morgen in de lange rij voor een van de fameuze chocolate chip walnut cookies. De reuzekoeken zijn zo fameus dat ze in een moordend tempo over de toonbank worden gesmeten. ‘Next please, how may I help you?’
Chocolate chip walnut cookie
Het maakt Marjolein niks uit. Ze is niet gekomen om rustig te zitten. Ze wil de stad verkennen met die enorme koek als maaltijd.
De student keert terug naar Nederland en krijgt een contract bij een onderwijsstichting die maatschappelijke thema’s op scholen bespreekbaar wil maken.
New York
Het is dan, terwijl ze al knabbelend over hun toekomst mijmeren, dat ze bedenken dat het nog wel even zal duren eer ze weer in New York een nieuwe voorraad van hun lievelingskoeken kunnen aanschaffen. ‘Hé, maar wacht eens even, die koekies kunnen we ook zelf maken’, zegt Angèle met een mond vol walnoten.
Omdat Levain Bakery op 351 Amsterdam Avenue al bevroedde dat ze ooit tijdens een lock down concurrentie uit Nederland zouden krijgen, houden ze hun recepten angstvallig geheim.
Maar dat weerhoudt de vrouwen geenszins. Peuterend aan hun culinaire geheugen bakken ze koek na koek. En kijken zich scheel aan youtube filmpjes om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Marjolein vanuit haar arbeidswoninkje in Utrecht en Angèle vanuit haar stulpje in Amsterdam.
Ritme
Haar leven krijgt ritme. ’s Morgens bakt ze soms wel 60 koeken. En dan hebben we het niet over lullige koekjes, maar over minimaal 180 gram, schoon aan de haak. En omdat Marjolein geen triatleet is maar net als Angèle paaldanseres en alle palen ook tot nader order achter slot en grendel zitten, sjouwt ze iedere middag tassen vol koeken Utrecht door en bezorgt bij wie maar wil.
Ze beginnen van hun koeken te dromen. Terwijl ze slapen worden nieuwe recepten geopenbaard. De koeken beginnen af te wijken van het origineel dat ze de NYC Original hebben genoemd. Ze worden steeds boller. Ze krijgen namen als Red Velvet en als je een hap uit de rode warme bol neemt, barst er een vulkaan uit. Lava van gekarameliseerde witte chocola stroomt uit de koek.
Pecan Delight volgt, de Choc Shock en de Rasberry Dream. Stuk voor stuk 180 gram pure koek. ‘Ja delen kan’, zegt Marjolein. ‘Maar waarom zou je? Hun vrienden in Amsterdam en Utrecht beginnen te kreunen. Ze kunnen niet meer. ‘Marjolein, Angèle zien jullie het niet? We groeien dicht. Jullie moeten het professioneel aanpakken.’
Cookie Queens
Dus kwam er een Instagramaccount en een Facebookpagina van de Cookie Queens en de koeken vliegen nu in prachtige dozen als warme broodjes over de toonbank. How may I help you? Next please!
Voorlopig alleen in Utrecht en Amsterdam. Want ze moeten warm geleverd worden. Alleen zo kunnen ze het breekmoment van warme lava garanderen.
Of ze ooit nog voor de klas gaat staan? Ze lacht. Haar dromen zijn groot. En daarin ziet ze een bakkerijtje in Amsterdam.
En Levain Bakery? Moet die overname vrezen eens de grenzen weer opengaan?
De tekst op Levains site kunnen ze in ieder geval al overnemen:
It all began with two great friends and a simple mission: create the world’s best chocolate chip cookie. 25 years later, the rest is history, baked fresh daily. Sharing something truly delicious can change your day. And day by day, it can change the world. World Peace, one cookie at time.
Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Marjolein Luesink
Dit verhaal maakt deel uit van een reeks verhalen over veerkracht. Sinds de uitbraak van COVID-19 is mijn baan als reisschrijver verdampt. Hoe herpakken anderen zich en wat als ik dat eens opteken? Verhalen die als inspiratie dienen. In ieder geval voor mij.
Mooi verhaal en inspirerend .
Dank je wel.
Heerlijk om te lezen, Anneke. En volgens mij nog heerlijker om te eten. Krijg er spontaan zin in een koekje van. Pecan delight, met pure chocolade. Yum!
Fijn om te horen, Marion