Dutch Locals

Het reisblad Meridian Travel hield naar aanleiding van het verschijnen van ons boek Over elfjes en kogelgaten een interview met ons over de hoofdpersonen uit ons boek en de verhalen die ons raakten.

Meridian travel magazine – Ze verhalen over mensen en werelden tegen de stroom opboksen. Vier jaar geleden ontmoetten ze elkaar in het virtuele gangpad van twitter. Nu ligt hun boek Over elfjes en kogelgaten in de winkel. Een boek over mensen in desolate plekken en hun strijd tegen hun omgeving.

Dutch locals

Toen ze elkaar in 2011 ontmoetten was het al snel duidelijk: ze gingen iets samen ondernemen. Wat dat iets was, daarvan hadden fotografe Nicole Franken en journalist Anneke de Bundel nog geen idee. Het werd uiteindelijk een reportage over de Vrouwenkaravaan, een Spaans fenomeen waarbij mannen in leeggelopen dorpen vrouwen uit de stad uitnodigen.

Ze charteren een bus, trakteren de vrouwen op lekker eten en een avondje dansen en hopen dat het tot een huwelijk en een levendig dorp leidt.

Blijvende samenwerking

Tot een huwelijk kwam het die vrouwenkaravaan niet. Wel tot een blijvende samenwerking tussen de fotografe en de journaliste die inmiddels al vier jaar duurt en meerdere prijzen opleverde onder de naam Nomad & Villager.

In hun reisreportages gaan ze op zoek naar het verhaal van de gewone man en de gewone vrouw. Onder het motto: Reisverhalen mogen schuren, zwerven ze door het Groningen van een dakloze. Ze vernemen van een Schotse violist wat de etiquette vereist als je een elfje tegenkomt in Schotland.

Verwoestende burgeroorlog

En ze onderzoeken hoe je je leven oppakt na een verwoestende burgeroorlog in Bosnië. Dat ze daarvoor uit een Cessna moeten springen, met husky’s moeten rondreizen of diepgroen over de reling van een boot hangen, nemen ze voor lief. In IJsland probeerden ze zich in de boeien te laten slaan om te onderzoeken of het waar was dat de politie Hello Kitty stickers op de handboeien heeft.

Het boek

En nu is er het boek Over elfjes en kogelgaten. Een verzameling van zes reportages en zes humoristische columns over hun avonturen in Noorwegen, IJsland, Schotland, Ierland, Bosnië en Irak.

Dat hun verhalen een rode draad hebben, ontdekten ze tijdens het maken van het boek. “We realiseerden ons dat het altijd over de mens en zijn omgeving ging. Soms vormt die omgeving een bedreiging, zoals in IJsland waar een vulkaanuitbarsting voortdurend op de loer ligt.

Soms komt de dreiging van de mens zelf. In Bosnië, bijvoorbeeld, ligt het nog vol met bermbommen, net als in Iraaks Koerdistan.

Hoe ga je met die dreiging om? Leef je er anders door? Tegelijkertijd vormt die natuur ook bescherming. Zoals in Koerdistan waar de bergen heel wat keren ook beschutting en veiligheid boden aan de onderdrukte bevolking.”

Hoewel iedere plek en ontmoeting uniek is heeft IJsland een bijzonder plekje in hun hart gekregen vanwege de natuur. “Iraaks Koerdistan was indrukwekkend omdat we bij mensen thuis sliepen en met hen het Koerdisch nieuwjaar vierden.

Syrisch vluchtelingenkamp

De gastvrijheid was overweldigend, maar ook het bezoek aan een Syrisch vluchtelingenkamp maakte diepe indruk. In de meest barre omstandigheden, heetten mensen ons welkom.”

Tijdens hun reizen verblijven ze bij voorkeur bij de mensen thuis. Zo sliepen ze in Bosnië bij een familie in de voormalige ijzerstad Vares. Een stad die na de burgeroorlog op zijn gat ligt. “Vrijwel niemand heeft werk, terwijl de natuur er omheen adembenemend is en toerisme veel zou kunnen betekenen. Maar het ligt er vol met bermbommen.”

Zou ik hier kunnen leven?

Op iedere plek waar ze komen vragen ze zich weer af: zou ik hier kunnen leven? “Het antwoord is meestal nee. Toch, als je langer in een gemeenschap verblijft, ontdek je dat een plaats meer is dan alleen een verwoest landschap, of uitzichtloze werkloosheid.

Er wonen mensen met dromen, warme mensen die hun deur voor jou openzetten. Je realiseert je dan dat de geborgenheid van een kleine gemeenschap of die ruigheid van de natuur ook iets is om te koesteren.”

Het verhaal dat er achter schuil gaat

Vanaf de voorkant van hun boek kijkt een man met een baard je ietwat verlegen aan. “Er zijn verschillende beelden die ons raken. Door de omstandigheden waaronder ze zijn genomen, de plek waar ze zijn genomen of het verhaal dat erachter schuil gaat.

Maar als we echt moeten kiezen, dan is het beeld van de visser Wesley een van onze favorieten. Wesley is het type man dat zijn eigen weg gaat en op zichzelf is. Hij en zijn boot als vaste bondgenoot zijn voldoende. Dit zijn het soort mensen die we graag typeren en vastleggen.”

Over Elfjes en Kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap’ verscheen bij KNNV Uitgeverij en kost 29.95

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.