Publicatie Het geluk van Groenland

Deze reportage is gepubliceerd in Lonely Planet magazine – 2019.

Groenland – Ittoqqortoormiit, een minuscuul vlekje, hoog op de kaart van Groenlands oostkust. Het is een van de meest afgelegen plekken op aarde. Er leiden geen wegen naartoe, noch er vandaan. Wie een kop suiker bij de buren wil lenen, moet 800 kilometer zuidelijker.

Driehonderdvijftig mensen leven er omringd door twaalfhonderd poolhonden. Maar die driehonderdvijftig zijn toevallig wel de gelukkigsten ter wereld, al zeggen ze zelf.

Publicatie Het geluk van Groenland

‘Bosbessen plukken?’ Ik kijk de vrouw voor me ongelovig aan. Nergens in de baai waaraan Ittoqqortoormiit ligt, is er ook maar iets dat op vegetatie lijkt.

De nederzetting ligt aan het grootste fjordenstelsel van Groenland, ingesloten door massieve gletsjers en ijzige landtongen.

Voor de kust drijven baby-ijsbergjes in de kleur van Blue Curaçao op onmetelijk zwart water.

De last frontier

Dit is de last frontier. Om er te komen in ieder geval. Om er te vertrekken is het al niet veel anders. Noem nog eens een dorp waar de inwoners eerst een paspoort moeten aanvragen om er weg te kunnen?

De dichtstbijzijnde beschaving bevindt zich op IJsland, zo’n 500 stuiterende kilometers door het luchtruim boven de Groenlandzee. Wie Ittoqqortoormiit verlaat ontkomt niet aan die zee. Het is erover of erboven. Meer smaken zijn er niet.

Het hele verhaal lees je vanaf 1 oktober hier. Tot die tijd kun je ons in het winkelschap vinden in Lonely Planet magazine.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 
 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.