Israël tips voor highlights

We reisden verschillende keren door dit land. Omdat we gefascineerd waren door haar mensen, haar geschiedenis. We logeerden bij locals op diverse plekken. Maar wat moet je nu eigenlijk zien als je voor het eerst het land bezoekt? We zetten het op een rijtje.

Een geschiedenis die heel wat teweegbrengt, ook voor wie niet gelovig is: uitgestrekte stranden, eeuwenoude landschappen en niet veel jongere steden. Israël blijft een fascinerend land.

En of je er nou het nachtleven van Tel Aviv induikt of de lijdensweg van Christus in Jeruzalem naloopt, deze Israël tips mag je eigenlijk niet missen:

Israël tips:

1. Jeruzalem, de oude stad

De oude stad van Jeruzalem is bijzonder. En eigenlijk heb je daar alleen al weken voor nodig. In de bazaar krioelt het van de mensen: joden, moslims, christenen. Hier komt de bijbel tot leven, alsof je in een tijdmachine stapt.

De heilige stad speelt een sleutelrol voor diverse religies. De klaagmuur, de Tempelberg, de Al-Aqsa moskee, de heilige grafkerk. En de Via Dolorosa waar Jezus liep voor hij gekruisigd werd op de Golgotha net buiten de stadsmuren.

Olijfberg

Voor bijzondere uitzichten is er ook de Olijfberg. In Yad VaShem, is het holocaust onderzoekscentrum en museum ondergebracht.

2. Tel Aviv

Heel anders van aard is Israëls twee na grootste stad Tel Aviv. Waar Jeruzalem vooral een aantrekkingskracht op orthodoxe joden heeft, is Tel Aviv het domein van de seculiere joden en herbergt de stad ook een grote homogemeenschap.

Het is de stad van de authentieke marktjes, de kunstgalerieën, uitgebreide stranden en culinaire highlights. Het nachtleven is er legendarisch: ontelbare bars, clubs, theaters, danscentra en concerthallen maken dat je er nooit daglicht hoeft te zien.

Van hier uit kun je trouwens ook een uitstapje maken naar Old Jaffa met z’n magische oude steegjes.

3. Ramonkrater, Negev Woestijn

De grootste krater in de wereld, de Ramonkrater is een ongelofelijk geologisch fenomeen in de woestijn van zuidelijk Israël. De krater is 40 km lang en 2 tot 10 km breed en in de loop der tijd gevormd door water en erosie. Het maakt deel uit van Israëls grootste nationale park.

4. Masada

In het zuidoosten van Israël, met uitzicht op de Dode Zee, ligt de citadel van Massada op een geïsoleerde rotsplateau. Koning Herodes vluchtte in 40 v.Chr. uit Jeruzalem naar deze plek omdat hij in gevaar was. Het fort van Massada werd door hem groter gemaakt, zodat het een vluchtplaats werd.

Na de val en verwoesting van Jeruzalem en de Joodse Tempel werd er in Massada nog verzet gepleegd tegen de Romeinse bezetters. Toen de Romeinen de rots eindelijk veroverden, troffen ze 73 dode lichamen aan van tegenstanders die zelfmoord hadden gepleegd.

De overblijfselen van het fort zijn goed bewaard gebleven en zijn gereconstrueerd. Massada kan bezichtigd worden door er te voet naar toe te lopen via een kronkelend pad of door een kabelbaan te nemen.

5. De Dode zee

De naam is bedrieglijk. Het is namelijk het laagst gelegen meer én plek ter wereld. De Dode Zee ligt zo’n 430 meter onder zeeniveau maar de waterspiegel blijft dalen. Het meer dankt zijn naam aan de hoge concentratie mineralen waardoor er geen direct zichtbare levende wezens in voorkomen.

De Dode Zee biedt een verscheidenheid aan stranden, waar je het water in kunt gaan, nadat je je met voedzame modder hebt bedekt. Een fenomeen dat overal aan de Dode Zee wordt gedaan. Vanwege het zout kun je niet zwemmen of duiken maar wel lekker drijven. Ideaal als je lekker wil chillen.

Klaar om Israël te ontdekken? Dan kun je hier je vluchten naar Tel Aviv boeken.

Meer Israel & Palestina? Lees ook:

Boeken over Israël? Lees ook:

Share at:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.