Spanje in boeken

Reisboeken over een bestemming zijn er genoeg, maar juist via literatuur of een thriller kun je volledig een bestemming worden ingezogen. In de serie Bestemming in boeken stellen we een literaire top vast die je volgens ons en onze lezers moet lezen. Ditmaal Spanje in boeken.

Spanje – Het vakantieland bij uitstek maar met een donker verleden; een burgeroorlog die tot op de dag van vandaag scheuren veroorzaakt in dorpsgemeenschappen, Catalonië dat zich dreigt af te scheiden en Baskenland met zijn culinaire tradities dat decennia lang het land met terreur in zijn greep hield.

Spanje in boeken

En dan de rijke culturele erfenis van Moren en Zigeuners die hun stempel drukten op de architectuur, het eten en de muziek. Wat moet je lezen als je meer over dit land wil weten? Wij draalden voor onze boekenkast en neusden in die van Spanjeliefhebbers. Hier is onze lijst, verre van volledig dus vul rustig aan.

1. Spaanse spoken

Het is gebruikelijk dat correspondenten een boek over het land schrijven waar ze verblijven. Giles Tremlett is correspondent voor de Guardian en daar geen uitzondering op. Hij schreef een fantastisch boek Spaanse spoken over het land van een aantal onderwerpen als corruptie, flamenco, seks en priester of drugsgebruik.

Dans in Cadiz

In het hoofdstuk over de flamenco gaat hij op onderzoek uit in de beruchte Sevillaanse wijk Las tres mil viviendas, waar de zigeuners uit de volkswijk Triana naar toe werden gelokt. Nu is het een van de crimineelste oorden geteisterd door drugs en geweld.

Tremlett neemt je mee door de wijk en het is bloedstollend spannend. Hij neemt je ook mee naar de gevangenis als hij uitlegt over de carcelera’s: flamencoliedjes die in de gevangenis zijn ontstaan. Echt een aanrader, vooral in de Engelse versie.

2. De omweg naar Santiago

Villager is een groot liefhebber van de schrijver Cees Nooteboom en De omweg naar Santiago mag dan ook niet op deze lijst ontbreken. In dit boek doorkruist de schrijver het land en beschrijft hij uitgebreid de geschiedenis, de kunst en de literatuur van dit land. Voor wie zich wil voorbereiden of wil nagenieten of gewoon een mooi boek wil lezen.

3. De vijand van mijn vader

Over de burgeroorlog is veel geschreven en het is lastig kiezen. Maar als je er meer over wil weten is dit boek niet onaardig al was het maar om dat het geschreven is door een van de meest gelezen dames van de moderne Spaanse literatuur: Almudena Grandes.

In dit verhaal wordt de burgeroorlog verklaard aan de negenjarige Nino de zoon van zoon van een guardia civil die in aanraking komt met het verhaal de boerderij van de Rubias. Daar wonen meisjes en vrouwen van wie de vaders en echtgenoten zijn gedood omdat het ‘rooien’ waren.

Cádiz flamenco road trip flamenco

4. De nacht der tijden

Een andere kanjer uit de Spaanse literatuur die de burgeroorlog onder handen nam is Antonio Munoz Molino. In De nacht der tijden, kruipt de schrijver in de huid van Abel, architect uit Madrid. Tijdens treinreis neemt hij de lezer mee naar de jaren 1935-1936 waarin het leven in Madrid heftig en gewelddadig was. De architect was verliefd op de Amerikaanse Judith, een onmogelijke liefde.

5. Javier Cercas

Een van de meest intrigerende schrijvers van Spanje vind ik Javier Cercas. Cercas neemt een historische gebeurtenis als uitgangspunt en gaat daar mee aan de slag. Soms leidt het tot een historische roman, soms tot fictie. In Soldaten van Salamis, construeert hij het wonderlijke verhaal van Rafael Sánchez Mazas, schrijver en ideoloog van het Spaanse fascisme.

Deze wordt aan het einde van de Spaanse burgeroorlog opgepakt en gevangen gezet. De Republikeinen besluiten hem te fusilleren, maar hij weet te ontsnappen. In het bos komt hij echter  oog in oog te staan met een Republikeinse soldaat, die hem niet neerschiet, maar hem laat lopen.

NAF_7869

Jaren later brengen deze wonderlijke gebeurtenissen een Spaanse journalist ertoe om op onderzoek uit te gaan. Een ander boek getiteld ‘Anatomie van een moment’, gaat over 23F, 23 februari 1982, over de coup die onder die naam de Spaanse geschiedenis in is gegaan.  Cercas koos voor het moment waarop drie moedige mannen, Adolfo Suarez, Gutierrez Mellado en Santiago Carrillo, te midden van rondvliegende kogels weerstand boden op de dag van de militaire coup. Het boek is ongelofelijk spannend en fantastisch verteld.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

Share at:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.