10x onbekende stedentrips

Rome, Londen, Parijs. Niks mis met dit rijtje maar er zijn zoveel andere leuke steden, minder bekend maar zeer de moeite waard om te ontdekken. Ditmaal zetten de dames minder bekende Europese toppers op een rij.

1. Mechelen

Er zijn veel steden in Vlaanderen te noemen die de moeite waard zijn, maar verbazingwekkend genoeg wordt Mechelen zelden genoemd en dat is jammer. Want deze stad is zeer de moeite waard.

Toegegeven, aanvankelijk stond dit Chicago aan de Dijle niet te boek als een mooie historische stad met meer monumenten dan Brugge. Criminaliteit vierde er hoogtij en de stad was zwaar verloederd. Maar er kwam een burgemeester die het tijd keerde.

Kazerne Dossin

De panden werden opgeknapt, het centrum autoluw en zie de lelijke jonge eend werd een prachtige zwaan. En sinds een jaar staat er een zeer indrukwekkend vormgegeven holocaust/mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin op de plaats waar tijdens de oorlogsjaren joden en zigeuners op transport werden gezet.

Trek hier zeker een middag voor uit. Geniet van de pleinen en steegjes vol prachtige woningen. Ga struinen in boekwinkel de Zondvloed en drink na afloop een pint op de zolderetage. En over pinten gesproken, drink een Gouden Carolus in de serre van de Gouden vis.

2. Girona

Veel prijsvechters vliegen op Girona en noemen het dan Barcelona-zuid. Maar Barcelona- Zuid is een prachtige bestemming die Girona heet. Dus de volgende keer dat je een vlucht boekt, ga gewoon die mooie stad in. Loop door het middeleeuwse centrum, door de steegjes van de jodenwijk Call, kus de kont van de leeuw.

Breng een bezoek aan het Joods museum. Ga op zaterdag bij de tachtigjarige Maria op de markt langs die je dolgraag paddenstoelen verkoopt die je seksleven bevorderen. (Beweert zij). Klim op de oude stadsmuur en loop de stad rond. Langs de baden van de moren en geniet van de omringende bergen. Oja en eten dat doe je natuurlijk aan de oever van  de Onyar. Sfeerverhalen over de stad vind je onder bestemmingen.

3. Valladolid

Hoe zegt u? Spreek de V uit als een B, de dubbele LL als een J en je klinkt als een rasechte Spanjaard. Ba-ja-do-lied! Want deze noordwestelijke stad ligt namelijk op het Iberisch schiereiland. Ooit was het de hoofdstad van het koninkrijk Castilië.

En nog altijd is de historie van de stad overal te vinden in de vele middeleeuwse gebouwen, kastelen en kerken die de stad rijk is. Een mooie ouderwetse binnenstad waar Columbus berooid zijn laatste adem uitblies op de  rechthoekige Plaza Mayor.

Valladolid in het voetspoor van de prins

De rode gebouwen werden vroeger met stierenbloed van hun dieprode kleur voorzien. Cervantes liet zich in deze stad ook niet onbetuigd en schreef het eerste deel van Don Quichote op een fraaie kamer op de eerste verdieping van een woning die nu een museum is.

Dwaal door de smalle stegen, langs de talloze pleintjes en fonteinen of ga roeien op de Pisuerga. Ga pauwen spotten in het stadspark en wijn proeven met de Spanjaarden tijdens een echte cata, een wijnproeverij in Senorita Malauvas.

Ribero del Duero

Vallodolid ligt omgeven door de wijngaarden van de Ribero del Duero. Breng een bezoek aan de luceras de luchtpijpen van de ondergrondse wijnkelders.

4. Heidelberg

Duitsland niet sexy of romantisch? Daar denken wij heel anders over. Zo is Heidelberg, de oude universiteitsstad aan de oever van de Neckar, wel degelijk heel romantisch zoals het zich daar heeft neer gevleid tussen het groen van de heuvels met dat enorme kasteel dat er hoog boven uit torent.

De oude historische binnenstad met de vele pleintjes vol restaurants en prachtige steegjes zijn fantastisch om door heen te struinen. Ga op een mooie dag eten in de mensa van de universiteit en vlei je in het gras tussen de studenten.

Roma en Sintimuseum

Maak een wandeling door de omringende heuvels, terwijl je geniet van het verkeer op de rivier. Breng een bezoek aan het Sinti en Romamuseum, een klein museum dat aandacht schenkt aan de vervolging en uitroeiing van deze bevolkingsgroepen door de Nazi’s.

En mocht het je allemaal te veel worden, steek je de rivier over via de Alte Bruecke en neem je het filosofenpad langs de rivier waar de geest van Hegel nog altijd rondwaart.

5. Zurich

Toegegeven, helemaal onbekend is deze fraaie stad aan de oever van de Limmat niet. Echter velen associëren de stad vooral met de vele banken omdat de stad ook het economische centrum van Zwitserland is. Maar Zurich met zijn dobberende zwanen op de rivier, de geknotte leilinden langs terrasjes is veel meer.

Het is ook de stad waar iedere zichzelf respecterende vrijdenker heen trok en in sommige gevallen zoals Thomas Mann en James Joyce uiteindelijk voor eeuwig bleef. Zurich is ook de stad van de kunst en design. Het Dadaïsme ontstond er en ook nu heeft het mooie industriële uitgaansgebieden vol bars en restaurants die aan Berlijn doen denken.

Kreis 5

Frau Gerolds Garten ligt in het hippe Kreis 5 industriële gebied met oude scheepscontainers die als restaurant dienst doen en veel live muziek. Oja en je kunt er ook je eigen maal plukken in de stadstuin op voorwaarde dat je eerst even meewerkt.

En als je dan toch hip gaat doen, probeer eens een Badi bar. Badi Bars zijn plekken aan het water waar je overdag wat drinkt of een duik neemt en die ‘s nachts veranderen in openluchtbars met een prachtig uitzicht over het meer van Zurich.

6. Metz

Ieder jaar op weg naar Zuid-Frankrijk langs gereden maar nog nooit gestopt?

Jammer, een gemiste kans want Metz is een bijzondere stad die gedeeltelijk op eilandjes en gedeeltelijk op de oever van de Moesel is gebouwd.

Middeleeuwse straatjes en pleinen en moderne musea zoals het Centre Pompidou – Metz staan vrolijk naast elkaar. Ga fietsen langs de Moessel en steek het water over naar het eilandje L’ Isle du Petit Saulcy.

En slapen kan in Franse bric-brac stijl in hotel de la Cathédrale. En als die stijl je bevalt, moet je beslist naar de zaterdagse overdekte vlooienmarkt.

Loungen in Le pop White

Let op de vlooienmarkt is om de andere zaterdag. Loungen kan in Le Pop White, tevens ook de plek waar je gezien moet zijn als je een beetje hip bent. En voor een jazz is er het prachtige klooster op St. Croix dat nu een groot kunstcentrum is: Les Trinitaires.

7. Arnhem

Er is niks mis met ons eigen land. Laat Amsterdam een rechts liggen en ga links naar het oosten naar Arnhem. Daar aan de Rijn kun je terecht voor de mooiste modewinkels. Eerst maar eens een dubbele expresso bij Tape.

Ga kijken bij het Feestaardvarken het grootste kunstwerk van Nederland. Een cadeau aan Arnhem van Burgers Zoo gemaakt door de kunstenaar van de reuze Badeend. En als je toch in de buurt bent loop aan de overkant even binnen bij Rozet, de net geopende bibliotheek met de spraakmakende glijbaan.

Spijkerkwartier en Sonsbeekpark

Ga op foodietocht in het Spijkerkwartier en neem al het lekkers mee naar het Sonsbeekpark, een heus park met heuvels, voor een mooie picknick. Op zondag is er trouwens een leuke markt.

En dan ga je naar Klarendal. Ooit een probleemwijk, nu het modekwartier. De Klarendalseweg laat zien dat de buurt nog worstelt met zijn nieuwe hippe imago.

De hoedenmaker en de hippe fietsenmaker met vestigingen in steden die minder onbekend zijn, zijn vrolijk gevestigd naast de paardenslager  die er al generaties zit. Ga eten bij Sugarhill en slapen doe je bij het Drijfpaleis op de Rijn.

8. Vilnius

Van de Baltische staten is Vilnius in Litouwen de zuidelijkste. De stad heeft een prachtig historisch centrum en een joodse wijk rond de oude universiteit.

Overal in de smalle steegjes vind je cafeetjes waar je kunt binnengaan voor een koffie of een goed glas wijn. In de zomer is het prima picknicken in het grote stadspark in het centrum met je voeten in het water.

Altijd muziek

Litouwers zijn net als Schotten en Ieren altijd muziek aan het maken en er is altijd wel iemand met een gitaar. Steek de rivier over en je komt in de in 1997 uitgeroepen onafhankelijke republiek Uzupis met een eigen grondwet die op glas te lezen valt in  Paupio street.

Art. 5 zegt dat een hond het recht heeft hond te zijn. ‘Ga als je er toch bent eten bij Druskos Namai, je zult er geen spijt van krijgen. Slapen is relatief prijzig in Vilnius en de hotels zijn nogal Stalinistisch.

Stalinistisch

Mocht je daar een staaltje van willen zien, ga de brug over de rivier oven en breng een bezoek aan de Russische cafés. Sovjet times all over. Breng een bezoek aan de televisietoren waar in 1991 de opstand tegen de Sovjet Unie begon en de onafhankelijkheid zijn oorsprong vindt.

De grote zwart-witfoto’s zijn indrukwekkend. Bovenin is een café en voor de liefhebber is er de mogelijkheid te bungeejumpen. Ga couchsurfen in Vilnius. En vooraf lees je natuurlijk Baltische zielen.

9. Bilbao

Natuurlijk heeft de stad sinds de komst van het Guggenheimmuseum de nodige aandacht gehad. En het Guggenheim is zeker een aanrader evenals de puppy van Jeff Koons die er voor staat. Maar Bilbao is zoveel meer! Struin door de oude binnenstad en neem plaats op de Plaza Nueva rond tapatijd. Pardon, pinxtotijd.

De pintxos zijn ware kunstwerken die verrukkelijk zijn. Een heerlijk rommelige Bed&Breakfast qua inrichting is Iturrienea Ostatua pal in de oude binnenstad. Waan je terug in de tijd en ga koffie drinken bij café Iruna en aan de overkant schuif je meteen één van Bilbaos poptempels binnen.

Ga naar de oude haven van Portugalete en ga naar de overkant via de hangende brug waar de rivier de Nervión in zee stroomt. Hier kun je heerlijk vis eten in kleine restaurantjes. Neem de bijzondere lift naar boven en kijk uit over de stad. Flaneer langs de rivier en loopt langs moderne architectuur tussen groene heuvels.

10. Oslo

Koud? Ach dat valt best mee en ook niet het hele jaar. Maar Oslo is niet alleen de startplek voor mooie reizen in de Noorse natuur, het is ook een prima stad om te blijven en van kunst te genieten. Zoals in Vigeland beeldenpark.

Ga in ieder geval ook naar het Astrup Fernly Museet. Niet alleen voor de prachtige tentoonstellingen maar ook voor het bijzondere gebouw en de architectuur zoals het daar ligt aan de haven.

Michael Jackson

Oh en als je niet van kunst houdt: Michael Jackson is er ook, in het witgoud ditmaal en net als in Bilbao is dit het werk van Jeff Koons.

Zoals ieder havenstad heeft Oslo ook een havengebied dat hip en happening is en in Oslo is dat Aker Bryge waar je uit kunt gaan of een terrasje kunt pikken. Koffie of een boek? Het kan allebei bij Litteraturhuset.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.