Expositie ‘Over elfjes en kogelgaten’

Sinds het verschijnen van ons boek ‘Over elfjes en kogelgaten’ reist een selectie van 12 beelden uit het boek door het land. De foto’s op A1 formaat gedrukt op alu-dibond, maken deel uit van de verhalen over zes desolate bestemmingen. Heb je belangstelling om de expositie in jouw restaurant, bibliotheek, hotel, expositieruimte of…onder te brengen, laat het ons weten.

Wereld – De 12 beelden zijn voorzien van fragmenten uit het boek en worden na de expositie ‘Over elfjes en kogelgaten’, in een zeer beperkte oplage geveild. Hieronder een overzicht:

Expositie ‘Over elfjes en kogelgaten’

1. Wit of groen

IJsland – De hele geschiedenis van IJsland draait om bedrogen worden. Kijk naar de naam. En kijk dan om je heen. IJsland is helemaal niet van ijs. IJsland is groen, mosgroen om precies te zijn. Uit ‘Een Viking op de vlucht’.

2. Zwoegen langs de Schotse kust

Schotland – We zwoegen langs de kust omhoog. Voorbij de naakte karkassen van boten bij eb. Het heeft iets obsceens al die boten met hun zwaard vast in het zand. Uit ‘De Highlands in vijftig tinten grijs’.

3. De ijsvisser

Noorwegen – Nu klimaatsverandering natuurverschijnselen als poolijs onbetrouwbaar maakt, wordt er weer vertrouwd op het instinct van dieren. “Honden kunnen aanvoelen of ijs betrouwbaar is, probeer dat maar eens als mens.” Uit ‘Harley’s in een bontjas’.

Noorwegen in expositie over elfjes en kogelgaten

4. Vluchtelingenkamp Akre

Iraaks Koerdistan – “Wil je mijn kleindochter zien? Ze heet Peleen. Peleen betekent vlinder. We hopen dat Vlinders leven in vrijheid zal verlopen.” Uit ‘Alleen de bergen houden van Koerden’.

5. Onafhankelijkheid

Schotland – We werpen om de beurt stenen in de oceaan. “Schotland gaat naar de verdoemenis”, schreeuwt hij. “De vis brengt niets op, er is geen werk. “Wat moeten wij nou met onafhankelijkheid? Er woont hier niemand.” Uit ‘De Highlands in vijftig tinten grijs’.

Schotland in expositie over elfjes en kogelgaten

6. Blue Lagoon

IJsland – De mensen wonen in plukjes verspreid over het eiland. Op bemost lava tussen gletsjers, vulkanen en drijvende ijsformaties. Gehuchten zijn steden. Genesteld op een bodem van schurende platen, kan het landschap er morgen weer anders uitzien. Uit ‘Een Viking op de vlucht’.

7. Mooiste jurk

Iraaks Koerdistan – Overal tussen het graniet picknicken families op Perzische kleden als in een surrealistisch sprookje. Alsof ze ieder moment er op hun tapijt vandoor kunnen gaan. Uit ‘Alleen de bergen houden van Koerden’.

iraaks Koerdistan in expositie over elfjes en kogelgaten

8. Rapala & Spinner

Noorwegen – En dan gaat het anker eraf en gaat de roedel los. En ineens is het stil. Doodstil. Alsof de natuur vacuüm getrokken is, rennen de husky’s geluidloos door de sneeuw. Uit ‘Harley’s in een bontjas’.

9. Immuun

Bosnië – Zodra je de stad verlaat, betreed je een andere wereld. Van de industriële revolutie glijd je terug in de middeleeuwen. Vrouwen, ogenschijnlijk immuun voor de helse kou, lopen traag over de enige weg. Alleen de lammetjes huppelen. Uit ‘Het ijzerpaleis aan de Stavnja’.

10. Hoogmoed

Bosnië – In de dorpen leunen ze sinds de burgeroorlog niet meer op de stad daar beneden. Eten komt van het land en de enkeling die het in zijn hoofd haalt naar de stad te verlangen, wordt hoogmoed of domheid verweten.  Uit ‘Het ijzerpaleis aan de Stavnja’.

Bosnié in expositie over elfjes en kogelgaten

11. De vliegeraar

Iraaks Koerdistan – Grijs graniet scheidt Iraaks Koerdistan van Iran. Bergen vormen voor de Koerden echter geen belemmering. Integendeel, ze zijn menigmaal toevluchtsoord geweest. Een bekend Koerdisch gezegde luidt zelfs dat alleen de bergen van de Koerden houden. Uit ‘Alleen de bergen houden van Koerden’.

12. De vuurtoren

Ierland – Oilean Toraigh, zoals de bewoners hun Ierse strook van vijf bij één kilometer noemen, moet wel iets hebben als mensen bereid zijn zich de hele winter de woede van de Atlantische Oceaan op de hals te halen. Uit ‘De laatste koning van Ierland’

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Hier vind je informatie over de verkoop van de beelden. 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.