Zuid-Afrika in boeken

Zuid-Afrika dat mooie maar o zo getroebleerde land. Waar moet je beginnen als je iets over het land wil weten? Met de biografie van Mandela, een thriller van Conny Braam of toch liever een geschiedenisboek dat bij Jan van Riebeek begint? Villager dook in haar boekenkast en legde de stapel boeken bloot die haar op een reis naar Zuid-Afrika voorbereiden.

Zuid-Afrika – Laten we eenvoudig beginnen bij het begin. Want wie wat van het land wil begrijpen of doorgronden, zal een blik moeten werpen op die ingewikkelde geschiedenis. Die helemaal niet zo ingewikkeld was totdat Van Riebeek een voet aan land zette.

Zuid-Afrika in boeken

Vanaf dat moment, is het gedaan met het rustige leven van de  Khoikhoi en de San die de regio rond de Kaap bevolkten. Wat volgt is een turbulente ontwikkeling die op sommige punten aan de VS doet denken: het uitroeien van de oorspronkelijke bevolking, het invoeren van zwarte slaven. Opstand en geweld en dat tot aan de dag van vandaag voortduurt. Als eerste boek in deze Zuid-Afrika in boeken raden we dan ook een geschiedenisboek aan.

1. Bas Kromhout, Goede Hoop

Bas Kromhout schreef het boek Goede Hoop, 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika. Ik had het voorrecht een lezing van hem bij te wonen. Hij geeft regelmatig lezingen over Zuid-Afrika dus dat kan ik je sowieso aanraden. Maar het boek vormt ook de ruggengraat voor de gelijknamige serie op tv. Het is een goed startpunt voor iedereen die meer wil weten over het ontstaan van de Afrikanerbeweging, de rol van VOC, Apartheid of de oorspronkelijke bewoners.

2. Het beest van Kruger

Conny Braam schreef veel over Zuid-Afrika waaronder een paar bloedstollende thrillers die heel goed een blik op de samenleving gunnen. zo schreef ze het Beest van Kruger over de periode dat Mandela al uit de gevangenis was maar corruptie en stropen net als nu schering en inslag vormen. Eerder schreef ze Zwavel een bloedstollende thriller over de Afrikaanderbeweging.

3. Het beloofde land, Adriaan van Dis

Een klassieker en nog steeds prachtig. Van Dis maakt hier een reis door de Karoo, de verlaten hoogvlakte van het Zuid-Afrika van de blanke boeren. Overigens zijn all Zuid-Afrika verhalen van Van Dis gebundeld onder de naam De Zuid-Afrikaboeken en die bevatten ook Tikkop en een aantal essays waarin Van Dis verhaalt over zijn keuze om tijdens de Apartheid Zuid-Afrikaans te studeren.

 

4. Help ik ben blank geworden

Een van mijn favoriete boeken uit de reeks Zuid-Afrika in boeken is van correspondent Bram Vermeulen. Hij vertelt aan de hand van de slachtpartij die de blanke boerenzoon Johan Nell in Swartruggens aanricht het verhaal over de blanke minderheid van Zuid-Afrika. Het is een prachtige en ook trieste ontdekkingstocht door een bijzonder land.

5. Mijn Zuid-Afrika Erik van Ees

Nog een correspondent die over dit land schreef. Erik van Ees neem het moderne Zuid-Afrika vanaf Nelson Mandela onder de loep en vraagt zich af of het ooit nog goedkomt. Soms weet hij zijn onrust tot bedaren te brengen, maar dan vlamt het weer op: de armoe onder de zwarten, de corruptie van de regering en de blanken die geen vertrouwen meer hebben. Dit boek werpt een goed licht op het Zuid-Afrika van nu. Eerder schreef van Ees het boek Land van de Regenboog, waarin het de periode van Apartheid tot aan de regenboognatie beschrijft.

6. Jonny Steinberg, een man van Goede Hoop

Journalist Jonny Steinberg brengt het tragische leven van een Somalische jongen in beeld. Vanaf het moment dat hij als kind van een vermoorde moeder vlucht door Somalië, Kenia en uiteindelijk in Zuid-Afrika terecht komt. het vertelt ook het verhaal van de Somaliërs in Zuid-Afrika. Hoe zij de zwarte bevolking zien en hoe ze in Zuid-Afrika het slachtoffer worden van moordpartijen.

Het is geen vrolijk boek, tenzij je in de enorme kracht van de hoofdpersoon een lichtpuntje ziet, maar het geeft zeer treffend het huidige Zuid-Afrika en zijn bewoners weer.

7. Paul Theroux Dark Star Safari

Strik genomen geen boek over alleen Zuid-Afrika maar over het hele continent waarbij de reisschrijver eindigt in Kaapstad. Tegen die tijd is de schrijver al beroofd, beschoten en beschimpt. En dat terwijl hij een Afrika wilde laten zien dat nu eens niet over hongersnood, massamoorden en natuurrampen ging.  En zoals dat gaat met Theroux, een fantastisch boek. Ook voor wie niet op reis gaat maar gewoon vanuit zijn stoel wil genieten.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer Bestemmingen in Boeken? Lees ook:

Meer Zuid-Afrika? Lees ook:

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.