Kreuzkölln, 10 hotspots

Zoek het niet op de kaart, Kreuzkölln, want het is er niet. Wat er wel is, is Neukölln. En er is Kreuzberg ingeklemd tussen voormalige DDR-wijken.

Berlijn – En dan is er Friedrichshain, een Oostblokwijk vol studenten, punkers en kunstenaars. En daar, waar deze wijken tegen elkaar schuren, ligt het fictieve Kreuzkölln. Het alternatieve antwoord van kunstenaars, vrijbuiters en ondernemers op klassiek Berlijn. Tien tips.

1. Graffititour

Berlijn is een stad met veel graffiti en Street Art. Een aantal kunstwerken zoals de East Side Gallery kun je prima op eigen gelegenheid doen, maar bekijk de stad eens met een graffiti-kunstenaar die je kennis laat maken met kunstenaars als El Bocho, wiens stripachtige vrouwen de muren van Berlijn bevolken. Of met de astronaut of  Various en Gould die met hun langwerpige affiches aandacht vragen voor de underdog.  The Hidden Path biedt tal van prachtige wandelingen aan de hand van straatkunst.

2. Café Tasso

Dit café annex boekwinketje  ligt aan die gigantische Frankfurter Allee. Een knus eilandje verstopt tussen grote appartementen. Ooit was dit de boulevard waar de paleizen voor het proletariaat moesten worden gebouwd. Tasso brengt alles terug naar menselijke proporties. Het is een eetcafé, antiquariaat en tweedehands boekwinkel. Er zijn lezingen en concerten. Het café wordt gerund door mensen met en zonder verstandelijke handicap.  Oh ja en alles is ganz bio!

3. Hüttenpalast

Silke Lorenzen, Berlijnse in hart en nieren, kwam ooit op het idee een aantal caravans,berghutten en het voorportaal van een kerk een oude stofzuigerfabriek in te slepen en zo een indoor camping midden in de stad te beginnen. Kreuzkölln was nog geen begrip en Neukölln was een sombere wijk waar geen toerist kwam. Haar Hüttenpalast is inmiddels een ongekend succes. met leuke zitjes, kasten vol boeken en een boom waar ’s morgens croissants in groeien. Onze tip als je romantisch wil doen: ga voor de zilverkleurige zigeunercaravan.

4. Zwemmen

Berlijn heeft een aantal bijzondere zwembaden. Zoals het Stadtbad Neukölln uit 1914 geïnspireerd op de Griekse klassieken. Hier kun je tussen metershoge zuilen zwemmen en je even in het Griekenland van de oude wijsgeren wanen.  Liever iets hippers? Dan kun je terecht in het Badeschiff, een bak water in de Spree die in de zomer wordt omgeturnd in een heus strand met ligstoelen rond de bak. Voorheen kon je in de winter hier ook terecht als de bak overdekt was en je ’s avonds tussen de lichtjes van de stad kon spartelen. Winter 2013 is dit jammer genoeg niet mogelijk.

5. Paleolitisch eten

Pardon? Inderdaad. Berlijn kan als één van de weinige plaatsen in de wereld bogen op een paleolithische keuken in restaurant Sauvage. Uitgangspunt is dat het eten van de oermens veel gezonder was. Dus geen granen, geen melkproducten én alleen biovlees. Wat je dan wel eet? Een heerlijke jagers-verzamelaarsschotel met broodjes van mais en heerlijke groenten.

En nee je hoeft niet eerst met je knots het wild op te jagen en ja je zit gewoon met heerlijke wijn romantisch aan tafel. Wel reserveren want het is razend populair.

6. Langlaufen op Tempelhof

Ooit was Tempelhofer Feld het park van de militaire parades én een picknick gebied voor de Berlijners. Het is de plek waar in 1908 de Duitse luchtvaart geboren werd. Maar het is vooral door de Tweede Wereldoorlog dat dit enorme complex geassocieerd wordt met de megalomane plannen van de Nazi’s. Alleen al om het 1,5 kilometer lange gebouw lopen, kost je een uur.

Even een opsomming: 9.000 kantoren, conferentieruimtes, zalen, casino’s, hallen, straten, een ondergrondse spoorbaan, bunkers en schuilkelders. Dat past er allemaal makkelijk in. In de winter wordt hier gelanglauft. Er zijn verschillende hele bijzondere tours.

7.  Dansen op het RAW-terrein

Op het RAW-terrein, een voormalig fabrieksterrein is de laatste tien jaar een groot cultureel complex is ontstaan. Tot 1991 was hier meer dan honderd jaar een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen gevestigd. Na de val van de muur werd het gekraakt. Nu zijn er een vijftal clubs en een skate- en klimhal op het terrein. Je kunt er losgaan op de verschillende techno-beats. Of tussen al die graffiti je verbazen op de enige twee onbespoten bustes. Ontkomen uit respect want het zijn de hoofden van de communisten Ernst Thälmann en Franz Stenzer vermoord in Buchenwald en Dachau. De oorlog is nooit ver weg in Berlijn.

8. Markt in Friedrichshain

En als je dan toch uitgaat, steek even door naar de Boxhager Platz. Op zaterdag is hier een ontzettend leuke foodmarkt waar je ook allerlei kunst en nijveheid kunt krijgen. Zondag is de vlooienmarkt hier ook de moeite waard. ’s Avonds veranderen de straatjes in een uitgaansgebied, bekend als de Kneipe Meile.

9. Oberbaumbrücke

De mooiste brug vinden wij de Oberbaumbrücke. Steek m over van Neukölln naar Friedrichshain, je komt uit bij de Eastside Gallery. Blijf af en toe even genieten van het uitzicht over de Spree. Onder de bogen kijk je uit op moderne architectuur, street-art en hijskranen. Aan de andere zijde zie je de beroemde televisietoren.

10. Veganistisch eten

Wil je helemaal niet eten als in de oertijd en ben je sowieso tegen de bizonjacht dan kun je in Kreuzkölln ook heel goed veganistisch eten. Het wordt hier zelfs mainstream genoemd. Gewoon de brug over en doorlopen de Warschauerstrasse in en je kunt aanschuiven bij Mio Matto voor een veganistische curryworst maar ook voor prachtige uitgebreide maaltijden. Is geen dier aan te pas gekomen. En alles mooi design vormgegeven. Wij kregen er voor, geloof het of niet 9,95 een pompoensoep als voorafje vervolgens een risotto met tomaat-basilicum en een chocoladetaartje met mousse toe. Geniet naast het eten van de goede wijnen en het uitzicht over de brug.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.