Tórshavn tips

Stel, je wil als doorgewinterd reiziger indruk maken op je vrienden, of je wil nu eens naar een hoofdstad die heel hip is, maar toch heel onbekend. Dan heb ik de gouden tip. Roep dan maar eens heel hard: Tórshavn!
Wel handig als je van te voren even opzoekt waar het ligt.

Tórshavn, min kærlighed oftewel Tórshavn, mon amour maar dan op z’n Deens. De eerste van mijn Tórshavn tips is dat het een adembenemend uitzicht heeft op het fjord en het eiland Nolsoy. De havenstad is genoemd naar Thor de god van de donder en de bliksem.

Het is de hoofdstad van de Faeröer Eilanden. Een archipel van 18 eilanden die onder Denemarken vallen maar zelfbestuur hebben.

Tórshavn tips

Eerst maar even de locatie. De eilanden liggen tussen Noorwegen en IJsland en boven Schotland. Tórshavn ligt in het midden van de archipel op het eiland Streymoy. Havnin, wordt de kleine hoofdstad liefdevol genoemd.

Ze is met haar 18.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden van de wereld. “Maar we hebben alles wat een hoofdstad moet hebben”, klinkt het strijdlustig en ik kan dat beamen. Dus kom, ga mee! Langs de leukste Tórshavn tips.

1. Het parlement

Tórshavn is een oude stad. De Vikingen die hier kwamen, vestigden op de verschillende eilanden kleine parlementjes, de tings, waar ze eens per jaar bijkwamen. Dit waren neutrale plaatsen waar niemand woonde zodat de ene nederzetting geen voordeel had boven de andere.

In Tórshavn werd in 825 het hoofdparlement gevestigd op Tinganes, een schiereilandje dat de haven in tweeën verdeelt: in Eystaravág and Vestaravág. Hier kwamen de Vikingen jaarlijks bijeen omdat het de meest centrale plek was. Er woonde echter nog niemand.

Houten huisjes met grasdaken

Nu, ruim 1000 jaar later, staat er nog altijd een stuk van het parlement van de Faeröer Eilanden. Het is opgetrokken in de typische houten bouw met grasdaken. Als eerste van onze Tórshavn tips raden we je aan langs het voormalige parlement naar boven te lopen. Je komt dan in het prachtige oudste wijkje Tinganes.

Kleine zwarte houten huisjes met grasdaken. Een soort Hans en Grietjehuisjes, zonder de boze heks want de inwoners zijn allemaal vriendelijk en altijd in voor een praatje. Slenter door het wijkje en geniet van het uitzicht over de baai.

2. Koffie in Kaffihúsið

Kaffihúsið is een koffiehuis maar je kunt er ook prachtig design kopen, een boek lezen, eten of een spelletje spelen. En het is een galerie. De lange wand vol tweedehands boeken – ook in het Engels – maken het tot zo’n zaak waar je wil intrekken. En dat alles ondergebracht in een langgerekt pakhuis aan het water waar van alles te zien en te doen is. Gewoon lekker mijmeren over Vikingen of luisteren naar de prachtige muziek van de eilanden.

Aan de overkant op het marktje staan de vissers met hun diepgevroren kabeljauw naast de vrouwen van de diverse eilanden die hun biologische groenten verkopen.  Een van mijn informele Tórshavn tips luidt: maak een praatje met ze. Ze zitten boordevol verhalen.

3. Gudrun & Gudrun

Weet je nog Sarah Lund? Hoofdpersoon uit de serie de Killing? Haar “Noorse trui” werd haar trademark. Alleen was de trui niet Noors maar het kledingstuk kwam van de Faeröer Eilanden waar ze een lange traditie hebben met gebreide kleding.

Niet zo gek natuurlijk op een eiland waar meer schapen dan mensen wonen. Menig vrouw hanteert hier de breipennen. Maar de trui van Sarah was niet zomaar een trui. De trui is ontworpen door het mode-ontwerpersduo

Eskimowanten

Twee vrouwen die in Tórshavn een winkel hebben en een bedrijf runnen in met de hand gebreide kleding. De kleding wordt door vrouwen van de eilanden gemaakt. ‘Moderne kleding met een link naar de geïsoleerde archipel’, zeggen de vrouwen op hun website. De kleding wordt gemaakt met aandacht voor het milieu en natuurlijke hulpbronnen. De fotografe, koukleum als ze is dook meteen in de bak met wanten, terwijl ik me in een elegante zuurstok roze gebreide rok hees. Lastig, lastig maar we kozen uiteindelijk allebei voor een Sarah Lundtrui.

4. Traditioneel eten bij Restaurant Ræst

“Raest” betekent gefermenteerd in het Faeröers. Op de Faeröer Eilanden is het de zoutige buitenlucht die ideaal werkt om vlees en vis te drogen. Dit wordt gedaan in een hjallur, een semi-open schuur waar de wind door waait. Bijzonder aan Ræst is dat ze eten serveren dat traditioneel van de eilanden komt. Lamssoep met zeewier. Lamsdarmen, zuurkool in mosterd. En de kans is groot dat je een dessert met rabarber krijgt. Volgens Boer Jóhannus is rabarber nou eenmaal een van de weinige groenten die op de eilanden willen groeien. Ze serveren er ook bijzondere biertjes of wijnen bij.

5. Uitgaan bij Sirkus

In Tórshavn weten ze wat uitgaan is. De nacht is er altijd jong. Eerst happy hour dan wat muziek en dan rond middernacht begint het waren leven. Overal vind je jonge mensen. Want dat valt op, er zijn veel jongeren in Tórshavn. De place to be is het hippe Sirkus aan de haven. DJ’s bepalen het menu. Wordt het een ruige avond of toch meer een Indiase avond van bezinning of liever Jazz & Poetry?

6. Hvonn brasserie

Wat zegt het over een eiland in de Atlantische Oceaan als de Sicilianen in de rij staan om kok te worden in Tórshavn? Bij Hvonn Brasserie kun je pizza’s eten, vakkundig opgemaakt door een Siciliaan die liever op een koud winderig eiland kookt dan op zijn eigen warme eiland. “Want”, zo vertrouwde hij me toe: “de mensen zijn zo leuk op dit eiland en het uitgaansleven is ook niet verkeerd.” Tenminste, dat denk ik dat hij zei, want terwijl hij onze vegetarische pizza’s in de houtoven stak, was er een modeshow aan de gang en speelde een band live in de zaak. Want ja zo doen ze dat in Tórshavn.

7. Ferry

En wordt de stad je even te veel? Pak je gewoon de ferry naar een van de andere eilanden. Naar Nolsoy bijvoorbeeld dat voor de baai ligt te wachten op een bezoekje. Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer over de Faeröer Eilanden? Lees ook:

De Faeröer eilanden praktisch:

  • Wij vlogen in 2 uur van Kopenhagen naar Vágar met Atlantic Airways
  • Probeer een Airbnb in Tinganes

De Faeroër eilanden in boeken:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.