10 x bijzondere overnachting in Berlijn

Goed, je gaat naar Berlijn, stippelt je route uit en dan wat? Waar moet je slapen? In een gevangeniscel, een DDR-flat, een zigeunercaravan of op de plek waar Merkel een haar vermoeide hoofd neerlegde? De dames keurden tien wel heel bijzondere slaapplekken.

Het is de stad bij uitstek voor wie op zoek is naar een bijzondere overnachting in Berlijn. Je vindt er van alles. Deze plekken vonden wij tijdens een aantal reportages die we in de Duitse hoofdstad maakten, maar wie op airbnb of andere plekken struint, vindt er nog veel meer.

Bijzondere overnachting in Berlijn

Dit is dan ook een kleine selectie uit het enorme aanbod voor liefhebbers van een bijzondere overnachting in Berlijn. En een beetje eigen aan berlijn is ook dat die plekken steeds weer wisselen.

1. Slapen in een boomhut

Naast slapen op een begraafplaats omgeven door bomen, kun je ook in een boom zelf slapen. In the urban treehouse slaap je in een prachtige designer boomhut. Maar de ruim twintig vierkante meters bijzondere overnachting in Berlijn zijn niet voor iedereen weggelegd.

Om er te mogen slapen moet je lid worden voor een jaar. Je hebt dan het principe van een co-ownerschap voor een aantal dagen per jaar. En dat is aan restricties onderworpen want er wordt maar een handje vol mensen toegelaten. Afijn, leuk om over te dromen,

2. Slapen op een begraafplaats

Het kan. Het overkwam ons toen we gingen slapen in de hippe wijk NeuKölln en ons appartement aan de Sankt Jacobi Friedhof uit 1853 bleek te grenzen. Vanuit de achterkant loop je zo de overigens zeer prachtige begraafplaats op.

Dat ons appartement zo doodstil was hadden we te danken aan onze buren: de schilder Eduard Holbein, de kartograaf Heinrich Kiepert en de sprookjesverzamelaar Johannes Bolte die daar al meer dan 100 jaar in rust liggen verzonken.

Voor ongeveer €100,- per nacht kun je aan de rand van de begraafplaats met z’n vieren heerlijk slapen. Helaas wordt dit appartement waar wij sliepen niet meer verhuurd maar OH-berlin heeft meer plekken rond de Hermannstrasse. En misschien maar beter ook want mevrouw Nomad vond het hier niet klopgeestvrij.

NeuKolln bijzondere overnachting in Berlijn

3. Slapen rond Dicker Hermann

In Prenzlauerberg staat een watertoren uit 1877. Dicker Hermann luidt de bijnaam naar Hitlers corpulente minister van Luchtvaart. Maar die bijnaam had t nog niet toen vrouwen er kort na de Eerste Wereldoorlog in de rij stonden voor de gaarkeuken.

De bijnaam ontstond toen de toren niet langer synoniem was voor goedheid maar juist voor angst en dood nadat de nazi’s de machinekamer als martelkamer hadden ingericht. Nu is het een luxueus appartementencomplex pal in de yuppiewijk Prenzlauerberg en vlak bij de Kathe Kollwitzplatz waar op zaterdag ook de biomarkt plaatsvindt.

Airbnb biedt tal van mogelijkheden in deze omgeving. Aanvankelijk ook in de toren, maar sinds Berlijn een strenger beleid hanteert is dat appartement helaas niet meer te huur. Liesl en Karl woonden hier trouwens vroeger ook om de hoek.

Wil je toch in een toren slapen dan is mogelijk deze uitkijktoren iets voor je.

4. Slapen op een designwoonboot

Je denk bij Berlijn niet direct aan een woonboot, maar de havengebieden rond de Spree bieden wel degelijk een paar bijzondere plekken voor een boot. Een bijzondere overnachting in Berlijn is dan ook op een woonboot.

De boot is niet goedkoop maar je ligt dan ook vanuit je designbed naar de Fernsehturm te staren. Prijzen vanaf €200,- per nacht met een minimum verblijf van drie nachten. Oh ja, daar zit het gebruik van twee fietsen bij inbegrepen.

 

5. Slapen in een zigeunercaravan

Of in een berghut of een jaren vijftig caravan zo je wilt. In de voormalige stofzuigerfabriek in Neukölln huist het Huettenpalast. Een binnencamping waar je kunt slapen in verschillende caravans, berghutten of een op een kerk entree. De accommodaties hebben ieder hun eigen zitje voor de caravan maar delen de gemeenschappelijke ruimte vol boeken en jaren vijftig zitjes. ‘s Morgens hangen er verse croissantjes in de boom op het binnenplein. En.. je komt er de vreemdste mensen tegen. Prijzen €65,- voor twee personen.

6. Slapen in de DDR

Misschien moet je eerst de film Das Leben der Anderen kijken en een bezoek aan de Stasigevangenis Hohenschonhausen brengen voordat je je hier neervlijt voor het optimale DDR-gevoel. In dit hostel vol Ostalgie is alles afkomstig uit de DDR-tijd en ze trekken het nog verder door want er worden ook DDR-activiteiten georganiseerd. Nee niet luistervinkje spelen maar wel de typische weekend barbecue voor gasten en personeel. En mocht dat nog niet voldoende zijn. Er is een restaurant met DDR-eten.

7. Slapen als Angela Merkel

Nu de bondskanselier nog even aanblijft, is het misschien een idee om je in haar gedachten te verplaatsen door je hoofd te leggen op de plaats waar zij dat ook deed. Een bijzondere overnachting in berlijn die op het oog niet zo bijzonder is, is haar voormalige woning in de tegenwoordige yuppiewijk Prenzlauerberg. Die is namelijk te huur. Voor 55 euro per nacht kun jij in haar flatje van 55 vierkante meter slapen aan Schönhauser Allee 104.

Voor wie hartstochtelijk van de bondskanselier houdt, wees gewaarschuwd: er is weinig meer dat aan haar herinnert. Merkel woonde hier tussen 1986 en 1990 voordat ze in 1990 minister van Vrouwen en Jeugd werd in de regering van Helmut Kohl.

8. Slapen in een gevangeniscel

Er zijn nog meer cellen in omloop in Berlijn zoals Das Andere Haus VIII. In dit voormalige huis van bewaring uit 1871 werden mannen onderbracht die zoals dat toen nog zo mooi heette ‘gecorrigeerd’ moesten worden. Later werd het een ziekenboeg. De kamers, vijf in totaal zijn ieder in een kleur uitgevoerd .

De locatie is bijzonder want het ligt aan het wat van de Rummelsburger Bucht. Leuk historisch detail: het was tevens de laatste verblijfplaats van Erich Honecker voor hij naar chili uitweek. Prijs voor een tweepersoonskamer: €68,-

9. Loungen in een oude fabriek

Zodra je in de lobby, die eigenlijk een enorme loungecafe is, inloopt voel je het al: dit is anders. Je hebt het gevoel in een stationshal terecht te zijn gekomen die met een bibliotheek is gekruist. Overal koffers en boeken in designrekken. Alle kamers zijn verschillend ingericht in het Michelbergerhotel

Vlak tegenover ligt station Warchauer Strasse in de hippe wijk Friedrichshain. Aan de overkant kun je de hele nacht uitgaan in op het ruige graffiti terrein RAW dat ‘s nachts één groot clubgebeuren is. Het ligt ook niet ver van East Side Gallery. Kamers rond de €80,- voor een tweepersoonskamer. De loften zijn €120,- en door de week kun je er al voor €60,- terecht.

RAW terrein, Berlijn bijzondere overnachtingen

10. Slapen in een strandflat

In de wijk Marzahn, in het noordoosten van Berlijn waar de toeristen dun gezaaid zijn, niet geheel zonder reden want het is een flattenwijk, ligt pension 11 Himmel. In een typisch Berlijnse Plattenbauflat. Daar zijn op de 10e en 11e verdieping kamers ingericht op aanwijzing van jongeren.

Er is een strandkamer, een hemelbedkamer. En er is een cafeetje in de flat. Je kunt ook je kinderen meenemen en als je ze zat bent in de kelder achterlaten. Daar is namelijk de Kinderkeller waar van alles geknutseld kan worden. €13,- per nacht per persoon.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Meer Berlijn? Lees ook:

Lezen over Berlijn? Dit lazen wij:

Share at:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.