Reykjavik, de vijf tips van…

Reykjavik is een bijzondere hoofdstad van een bijzonder land. Veel mensen zullen het gebruiken als uitvalsbasis voor een rondreis over het eiland. Maar de stad zelf mag er ook wezen. Met zijn haven en zijn kleurrijke aluminium huizen en die witte bergen die er achter opdoemen.

 

Daarbij, ontdekten wel al snel in, zien gebouwen er in IJsland aan de buitenkant vaak niet bijzonder uit, maar vaak verbergen ze achter hun façade bijzonder design. Want qua design mag je IJsland zeker onder de Scandinavische landen scharen. Oh en vergeet ook de graffiti niet in de hoofdstad. Houd je camera paraat. Hier komt Reykjavik, de vijf tips van…

1. Icelandair Marinahotel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen en met de saaie gebouwen te beginnen. Die van buiten niet echt bijzonder zijn maar van binnen wel: Het Icelandair Marina hotel. Het ligt aan de haven. En wel zo aan de haven dat de boeg van een schip onze kamer binnen gluurde. De kamers zijn hip en met design meubilair ingericht en spelen in op het thema van de haven.

Reykjavik, de vijf tips van... icelandair Marina Nomad&Villager

Vanuit de loungebar beneden kijk je uit over diezelfde haven vol grote schepen die vis binnen brengen. Er zijn overal zitjes en eettafels tussen kasten vol boeken. Zoveel boeken die je uitnodigen minimaal een jaar te blijven.

Geothermale kassen

Er hangt en staat overal kunst. Struikel niet over de plassende houten man bij het toilet. Het ontbijt lijkt van een tropisch eiland te komen, zoveel fruit is er aanwezig. Echter niets is minder waar. Het komt uit de geothermale kassen van het land zelf. Oja en de bedden… Heerlijk! Als je tenminste niet zoals mevrouw Villager een op hol geslagen elektrische tandenborstel meeneemt, waardoor je de hele nacht bezig bent het ding om zeep te helpen.

2. Art row

Reykjavik heeft mooie musea. Het museum van Design & Applied arts bijvoorbeeld waar ze prachtige tentoonstellingen hebben zoals de inhoud van de kledingkast van één van IJslands first ladies, een stoelencollectie of bijzondere sieraden. Een ander museum dat zeer de moeite waard is, is het Arbær Museum. Dit museum bestaat uit drie delen op drie bijzondere locaties. Eén daarvan, Hafnarhús, met een heel mooi café dat alleen al vanwege het uitzicht de moeite waard is, zit in de haven.

Hafnarhús

Dit museum is dé plek voor jonge IJslandse kunstenaars. En als je de haven doorloopt richting Fiskislóð kom je in het gebied van de vismarkt en de vele loodsen van vissers. Het begin daarvan, bij de rotonde vol prachtige streetart is tegenwoordig een verzameling van hippe eettentjes, winkels en galerietjes.

3. Hallgrímskirkja

Alles is betrekkelijk in IJsland. Ook hoge gebouwen. In een land vol vulkanen wordt niet hoog gebouwd en de Hallgrímskirkja kerk steekt met zijn 74 meter overal boven uit. De kerk is vernoemd naar Hallgrímur Pétursson (1614 – 1675), een geestelijke en een hymneschrijver.

Nog altijd worden veel van zijn werken uitgevoerd. Je kunt het gebouw niet missen. Niet alleen vanwege de hoogte maar ook vanwege de bijzondere vormgeving geïnspireerd op grote basaltblokken.

Erik de Rode

Droevig verhaal is dat de architect het al in 1937 ontwierp maar dat pas na de oorlog met bouw werd begonnen en de architect al lang dood was toen het in 1986 eindelijk voltooid werd. Net als de Sagrada familia gezichtsbepalend voor Barcelona is, is deze kerk dat voor Reykjavik.

Klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht. Voor de kerk staat trouwens een standbeeld van Leif Eriksson, zoon van Erik de Rode, de man die IJsland als eerste op de kaart zette.

4. Sundhöllin zwembad

Veel baden in Ijsland zijn prachtig maar niet goedkoop. Voor wie niet zo veel te besteden heeft maar toch het gevoel wil hebben van een spa is er Sundhöllin. Ga je zelf verwennen in het oudste zwembad van Reykjavik, Sundhöllin. Het word al verwarmd door geothermale bronnen sinds 1937.

Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over een deel van de stad met de typische IJslandse aluminiumwoningen. Het grote bad is 29 graden de beide hottubs zijn rond de 40 graden. Het is niet sjiek maar wel betaalbaar en je zit gewoon tussen de IJslanders. Entree: rond de 5 euro.

5. Restaurant Forréttabarinn

Aan de overkant van her Icelandair hotel zit restaurant Forréttabarinn met een loungebar, ook weer prachtig ingericht met een industriële look. Tafels van sloophout, grote industriële lampen en olietonnen. Veel kaarsen. Er is een restaurant- en een bargedeelte. Het is eten is goed en betaalbaar. Voorgerechten rond de 10 euro. Hoofdgerechten rond de 16 euro. Het menu varieert van diverse soorten vis, wild tot prima pasta’s of gewoon een cajun burger, want internationaal zijn ze zeker in Reykjavik.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

 

 

Share at:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.