Couchsurfen in Iran

Wel eens aan couchsurfen gedacht? En zoja wel eens aan couchsurfen in Iran gedacht? Want als je van plan bent om dat te gaan doen, ben je meer dan welkom bij de mensen thuis.

Iran – Tijdens de voorbereiding voor onze reis door Koerdistan Irak, had ik op Couchsurfing een open vraag voor overnachtingen gedeponeerd. Wat ik alleen niet wist was dat ik door een tikfout Iran had ingevuld in plaats van Irak. Tot mijn verbazing stroomden de aanbiedingen toe. Nog nooit had ik zo snel, zo zo veel slaapplaatsen aangeboden gekregen.

Couchsurfen in Iran

Toen ik mijn vergissing bemerkte, bleef ik contact houden met een van de vrouwen met wie het via de mail direct klikte. Elnaz 24 jaar. Ze kon mijn dochter zijn. Ik vertelde haar dat ik verbaasd was over de vele aanbiedingen. “Dat is helemaal niet raar”, zei ze. “Voor veel jongeren is het moeilijk om naar het buitenland te gaan.

We hebben geen geld. Jongens moeten in militaire dienst en meisjes mogen alleen het land verlaten met goedkeuring van vader of man. Op deze manier kunnen we toch kennis maken met de verschillende landen en mensen in de wereld.”

Alleen vrouwen

Elnaz ontvangt vrijwel elke maand wel een gast. Alleen vrouwen. Uit Rusland, Australië, Duitsland. “Duitsland vind ik leuk”,  zegt ze.

Uit Nederland heeft ze nog geen bezoekers gehad, maar mocht ik plannen hebben, ben ik welkom. Ze woont in een klein appartement en staat met plezier haar bed af voor gasten en slaapt dan op de bank.

“Eerst deden mijn ouders moeilijk maar nu vinden ze het wel leuk. Ik kan mijn Engels oefenen en ze zien dat ik er lol aan beleef. Veel van mijn vriendinnen zouden ook graag mensen ontvangen maar hun huis is te klein of hun ouders vinden het niet goed. Zij helpen dan met mensen rondleiden of iets leuks met ze ondernemen.”

Couchsurfsite zonder filter

Hoewel de Iraanse overheid niet schijnt te springen bij het fenomeen, is het niet verboden. De couchsurfsite schijnt zelfs zonder filter te werken. Dit in tegenstelling tot Facebook dat verboden is, al weten de Iraniërs met appjes daaraan te ontsnappen.

Hoewel ik nog geen concrete plannen heb, beloof ik Elnaz contact op te nemen zodra ik die kant opga. “Niet vergeten hoor”, bezweert ze. “Couchsurfen in Iran is echt leuk. Je bent dan mijn eerste Nederlandse en…vervolgt ze tactisch, “mijn oudste.”

Beeld: Shutterstock

Share at:

6 reacties op “Couchsurfen in Iran

  1. Net terug uit Iran en couchsurfen is zeker aan te raden! We hebben echt geweldige ervaringen gehad. Iraniers zijn zo ongelooflijk gastvrij. Misschien soms iets té.. Dus wees erop voorbereid dat ze je compleet in de watten leggen :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.