Berlijn in boeken

Reisboeken over een bestemming zijn er genoeg, maar juist via literatuur of een thriller kun je volledig een bestemming worden ingezogen. In de serie Bestemming in boeken stellen we een literaire top vast die je volgens ons en onze lezers moet lezen. Ditmaal Berlijn in boeken.

Berlijn – Over Berlijn is veel geschreven. Er is geen bestemming waar de bewoners in de periode van een mensenleven zoveel over zich heen kregen. Van een keizerrijk naar een revolutie, Versailles, crisis, Hitler, oorlog, de muur en de hereniging. Voldoende stof om over te schrijven.

Berlijn in boeken

We pikken er een paar boeken uit zonder enige pretentie volledig te willen zijn. Maar als je naar Berlijn gaat met één van deze boeken op zak, zul je haar nog beter leren kennen en liefhebben. Kortom, Berlijn in boeken. Mocht je aanvullingen hebben, laat het ons weten.

1. Cees Nooteboom, Allerzielen

Dit is naar de bescheiden mening van mevrouw Villager zo niet het beste boek ter wereld, dan toch het beste boek over Berlijn.

In Cees Nooteboom Allerzielen voert hoofdpersoon Arthur Daane je op winterse dagen door een ondergesneeuwd Berlijn.

Hij voert je langs de Brandenburger Tor, musea, vertelt je de geschiedenis van straatjes en filosofeert over de Duitser, de Duitse geschiedenis en de liefde.

2. Boze geesten van Berlijn

Phillipe Remarque hoofdredacteur van de Volkskrant schreef Boze geesten van Berlijn tijdens zijn verblijf als correspondent in Berlijn. Het zijn columnachtige verhalen die aan tal van zaken in de stad raken.

Waarom je moet joggen in Tiergarten, hoe moet Honecker zich hebben gevoeld toen hij over de Moskou-achtige Karl Marx Allee reed en stak Van der Lubbe nou wel of niet de Reichstag in brand?

3. Mijn Berlijn

Ok we hadden gezegd: geen reisgidsen, maar voor Berlijnblogster Marjolein van de Kolk maken we graag een uitzondering. Haar blog over Berlijn is zo inspirerend. Hoewel wij dames veel in Berlijn komen, raadplegen we toch regelmatig haar tips. Die zijn goud waard. Zo kwamen we aan graffitigids David via haar site en maakten we een bijzondere tour. En we bezochten na een tip het indrukwekkende Hohenschönhausen. Nu heeft ze een selectie van plekken gemaakt in Mijn Berlijn.

4. Retour Berlin Ostbahnhof

Wie de sfeer van de Koude Oorlog en de DDR van voor de muur wil beleven moet Retour Berlin Ostbahnhof lezen over Berlijn. Het relaas van de twaalfjarige Dolores die in 1956 met haar ouders voor drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd wordt, Haar vader is correspondent voor de Belgische communistische media.

Dolores maakt kennis het indoctrinerende communistisch regime.  Ze wordt lid van de communistische jeugdbeweging en bewondert tegelijkertijd de Halbstarken, de nozems.

Terwijl ze met voedselbonnen gaat winkelen in de Russische ‘Ostzone’ lonkt aan de westkant het West-Duitse Wirtschaftswunder.

5. Waarom we ineens van de Duitsers houden

Berlijn is hip, maar hoe komt het dat we ineens van Duitsers houden en zij daar zelf van schrikken. Journalist Merlijn Schoonenboom woont in Berlijn en schreef veel als correspondent over de stad.

“Hoe kan het”, vroeg hij zich af, “dat de status van Duitsland zo radicaal veranderd is, niet in de minste plaats in Nederland?” Hij ging met zijn vraag te rade bij neonazi’s, wereldmarktleiders en migranten en schreef Waarom we ineens van de Duitsers houden.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.