Lier, de vijf tips van…

Lier in de provincie Antwerpen. Niet zo heel ver van grote broer Antwerpen en iets kleinere zus Mechelen. Maar haar bij die twee in de schaduw stellen is haar onrecht aandoen, want de stad is leuk genoeg om er een trip naar te maken, zo ondervond mevrouw Villager.

Felix Timmermans, Liers beroemde zoon die Pallieter schreef, beschrijft de locatie zo: “Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen; waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van ‘t mijmerend, magere Kempenland, daar is het.”

Lier heeft eigenlijk alles wat een stadje met zo’n kleine 40.000 inwoners maar kan ambiëren. Er is water voor een boottocht, er zijn stadsparken die de stad omringen.

Lier tips van… de dames

Er is een eeuwenoud centrum met smalle steegjes. Er zijn designwinkels, een beroemde schrijver Timmermans en een beroemde klokkenmaker Zimmer en genoeg cafés en restaurants om meerdere weekends mee te vullen. Vijf Lier tips om van de stad te genieten, maar er zijn er zo veel meer.

1. Varen over de Nete

Het zijn oude platbodems die gebruikt werden voor de palingvangst. Palingdraaiers werden de boten genoemd omdat ze iedere vijf minuten met een draaiwiel de vangst ophaalde.  De boten hadden geen zeil of motor maar dreven met de stroming mee.

In de jaren dertig organiseerde de paling vissers zich in een vereniging die de Koninklijke Moedige  Bootvissers werd genoemd. Sinds het verbod op palindraaien in de jaren zeventig worden de boten gebruikt voor een 40 minuten durende tocht langs de hoogtepunten van Lier.

De tocht kost €3 voor volwassenen en wil je er een aperitiefje bij dan kan dat voor een meerprijs van €2.

2. Café Sint Gummarus

Vernoemd naar de patroonheilige van de stad. Aan de patroonheilige worden vele wonderen toegedicht: zo zou hij omgehakte bomen weer tot bloei hebben gebracht, doofstommen hebben genezen en dorstigen hebben gelaafd. Wat hij echter niet kon verhelpen was dat hij met de boosaardige Grimmara was gehuwd.

Om aan haar wreedheid te ontkomen scheidde hij van haar en werd kluizenaar. Gummarus wordt nog altijd aangeroepen bij breuken maar ook tegen kwaadaardige vrouwen. Is er een link met het prachtige bruine cafe aan het Felix Timmermansplein?

Met zijn terras aan het water, waar je nog oude bordspelen kunt spelen? Nee, we geloven van niet. De dames in de bediening zijn buitengewoon vriendelijk. De bomen bloeien op de kade.

Of het moet het grote assortiment bier zijn waarmee de dorstigen gelaafd kunnen worden. Elke eerste zondag na 10 oktober is er in Sint Gummarusprocessie van de gelijknamige kerk door het centrum.

3. Cycling Dinner

Toerisme Lier biedt van april tot oktober fietstochten in de regio aan waarbij je ontbijt op de Grote Markt, vervolgens vertrekt naar de dorpen rond Lier om daar je voorgerecht, hoofdgerecht en dessert bij elkaar te fietsen. Het cycling dinner.

De tocht bedraagt zo’n 50 kilometer en er kan een keuze gemaakt worden uit Lier-Schilde-Lier of Lier -Mechelen- Lier. De tocht is niet voor iedereen weggelegd ondervonden meneer en mevrouw Villager.

4. Café Het belofte land

Eigenlijk is dit café te leuk om zo te noemen. Dit is een fantastische Lier tip. De sfeer van een huiskamer, simpel ingericht. Heerlijke jazz en alternatieve muziek. Goed bier. Meer heeft een mens niet nodig. Net om de hoek van de vele cafés op de Vismarkt is het hier heerlijk toeven in de Begijnhofstraat.

5. Museum en huis

Er zijn eigenlijk drie plekken die genoemd moeten worden. Het Timmermans-Opsomermuseum besteedt aandacht aan de culturele zonen en dochters van Lier. Schrijver Felix Timmermans is  ongetwijfeld de bekendste en van zijn hand zijn tal van werken te zien, want de man was ook illustrator, dichter en plastisch kunstenaar.

Een ander kunstenaar die zijn eigen plekje in de stad heeft is de kunstschilder Oscar van Rompay wiens huis samen met de tuin beschermd monument is en te bezichtigen is.

Zimmertoren

Niet in een museum maar in de openlucht te zien is Liers bekendste kunstwerk de Zimmertoren met zijn bijzondere Jubelklok met dertien wijzerplaten vervaardigd door Louis Zimmer voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel.

Beeld: Shutterstock

Meer Vlaanderen? Lees ook:

Lier in boeken:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.