Het wad, de vijf tips van…

Het wad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Fotograaf Hillebrand Breuker fotografeerde het wad in al haar facetten. De juiste man om te vragen naar de onbekende weg. Zijn vijf tips voor wie het Wad op wil.

Hillebrand Breuker (1968) is wildlife- en landschapsfotograaf.  We hebben het hier over een man met een passie voor het wad. “Mijn favoriete fotografie bestemmingen liggen vaak op de grens tussen land, water en lucht. Die bestemmingen kunnen ver weg zijn, maar ik kan mij ook prima aan de Friese kust vermaken.

Mijn foto’s worden regelmatig in allerlei bladen en tijdschriften gepubliceerd. Daarnaast organiseer ik geregeld fotografieworkshops en -reizen.”

Het Wad, de vijf tips van…

Het Wad… Tja, het Wad daar heb ik wat mee. Rust, getijde, weer en wind, vogels, ruimte en vrijheid. Vrijheid om lekker rond te struinen. Heerlijk! Geen paadjes, maar open ruimte met kwelders en slik dat gevormd is door het getijde, weer en wind.

Het Wad staat op de Unesco Wereld Erfgoed lijst. En dat is niet voor niets. Het is een bijzonder gebied. Een rust- en broedgebied voor de miljoenen vogels die er tijdens de vogeltrek aansterken en eventueel nestelen. Daarnaast is het een belangrijk gebied voor de zeezoogdieren zoals zeehonden en bruinvissen.

Waddenzee

De Waddenzee strekt zich grofweg uit van Texel in Nederland tot Langli in Denemarken. Het is daarmee het grootste ononderbroken getijde gebied in de wereld. De natuur kan hier ongestoord zijn gang gaan. Best bijzonder dat wij daar nog vrij mogen rondlopen.

Waddenzee Friesland Nomad&Villager

Op het Wad overheerst de vrijheid van de natuur, maar er zijn natuurlijk ook invloeden van mensen terug te vinden. Langs de kust vindt je oude vissersdorpen die zich als een lint onder de dijk uitstrekken. Veel van die dorpjes zijn in authentieke staat teruggebracht.

Op een aantal plekken zie je herinneringen aan het ruwe vissersleven. Ik zou wel honderd tips kunnen geven over dit prachtige gebied, maar in de vijf tips die me gegeven zijn, zal ik een mix proberen te vinden tussen natuur en cultuur. Bij dezen: Het wad, de vijf tips van… Hillebrand Breuker.

1. Ga lekker wandelen

Het is zo simpel. Rij naar de Friese of Groninger kust. Steek de dijk over en je staat op het Wad. De bewoonde wereld ligt achter je. Soms vind je paden, maar vaak ook niet. Je kunt langs de dijk of over een strekdam lopen, maar bij eb kun je ook proberen om een stukje het Wad op te lopen. Pas dan echter wel op want je kunt zomaar in het slik blijven steken.

Het is dan soms lastig om er weer uit te komen en je zal de eerste niet zijn die zijn laarzen kwijtraakt of achterover op zijn kont in de drek neer ploft. Ik ben zelf ooit midden op de winter op sokken 2 km terug naar de auto gelopen omdat ik de beginnersfout had gemaakt om laarzen aan te trekken tijdens het Wadlopen.

Mooie plekken om je ontdekkingstocht te beginnen zijn Wierum en Paesens-Moddergat. In deze dorpjes kun je gemakkelijk je auto onder de dijk parkeren.

Als je een georganiseerde wadlooptocht wilt gaan doen dan kun je informatie over startpunten vinden op de Wadgids of Dijkstra Wadlooptochten.

2. Bezoek de authentieke dorpjes

Als je uitgewaaid bent, dan is het leuk om een bezoekje te brengen aan de authentieke dorpjes. In Wierum staat bijvoorbeeld een prachtige kerk en het dorp is verder bekend als startpositie voor Wadlooptochten naar de Engelsmansplaat.

Paesens-Moddergat is een ander dorp waar je de echte Waddensfeer kunt opsnuiven. Op de dijk staat bijvoorbeeld een bijzonder monument dat herinnert aan de scheepsramp in 1883 waarbij 83 vissers omkwamen. In het dorp is ook een openlucht visserijmuseum‚ t Fiskershuske te vinden. Een bezoek meer dan waard.

Noordpolderzijl

In het uiterste Noorden van Groningen vind je Noordpolderzijl. In vroegere tijden hadden ongeveer 10 vissersschepen Noordpolderzijl als thuishaven. Vandaag is de haven in gebruik als aanlegplaats voor recreatieschepen en daarnaast is de haven het startpunt voor wadlooptochten.

3. Lekker eten

Na het wandelen is het heerlijk om even te genieten van een lekker kopje koffie met een koek, een lunch of een heerlijk diner.

Een kleine greep uit het aanbod: De Waard van Ternaard is een prachtig hotel-restaurant. De Waard is gevestigd in een authentieke herberg uit 1860.

Van buiten is het volledig in oude stijl maar de binnenkant is omgetoverd in een verrassend designhotel. De kaart is uitstekend waarbij veel aandacht geschonken is aan verse producten uit de regio.

Theeschenkerij Yke Muoi Kofje en Teedrinkerij is gevestigd in Paesens-Moddergat. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie met een heerlijk stukje Friese oranjekoek.

Eetcafe De Kalkman in Wierum is een echt dorpscafé. Je kunt hier in een ongedwongen sfeer genieten van een kopje koffie, een biertje met een lekkere lunch.

De haven Lauwersoog

De haven van Lauwersoog is echt een bezoek waard. Vanuit de haven opereert Wagenborg met een veerdienst van en naar Schiermonnikoog. Voor vertrek of na terugkeer van dit prachtige Waddeneiland is het leuk om even door de haven te struinen en de vissersboten te bekijken.

Er is altijd wat te doen. Misschien zie je zelfs een zeehond in de haven zwemmen. Ze komen er regelmatig even buurten. In de haven is volop gelegenheid om wat te eten. Een prima visrestaurant is bijvoorbeeld ‘Visser-Vis’.

Als je in Noordpolderzijl bent dan is het leuk om na een flinke wandeling ‘t Zielhoes te bezoeken. Dit is een nostalgisch bruin café met een enorme historie. Het is gevestigd in de voormalige sluiswachterswoning. Door de unieke ligging is het zelfs een officiële trouwlocatie.

4. Over de grens

Het Wad is een lang gerekt gebied en het loopt helemaal door tot het Deense Esbjerg. Het is een enorm gevarieerd gebied en elke streek heeft zijn eigen karakter. Denemarken heeft bijvoorbeeld net als Nederland en Duitsland een aantal Waddeneilanden.

Een groot aantal van die eilanden heb ik bezocht. Een van de leukste eilanden om naar toe te gaan vind ik het Deense Mandø.

Mandø is een van de kleinste bewoonde Waddeneilanden. Het ligt in zuid-west Jutland en bevindt zich ongeveer ter hoogte van Ribe. Je komt er via een weggetje vanaf de Deense kust. Dit weggetje is echter alleen toegankelijk als het eb is.

Mandø

Als je er naar toe wilt dan moet je dat goed plannen. Zeker als je ook weer op tijd terug wilt. Neem ruimschoots de tijd om over het weggetje te rijden. Niet omdat het zo ver is, maar vooral omdat het uitzicht zo mooi is. Het is echt uniek om met een auto over het Wad te kunnen rijden.

Mandø werd het eerst genoemd in 1231. Het heeft een enorme geschiedenis. Op het eiland wonen ongeveer 70 mensen. Voorheen waren dat er veel meer. Stormen en vloedgolven hebben vooral in de 16e eeuw grote schade aangericht. Gelukkig is er weer veel opgebouwd en nu staat er een (alweer) eeuwenoude molen en er is een klein kerkje. Dit kerkje stamt al uit 1639. In de kerk hangen 4 scheepsmodellen die gebouwd zijn door de mensen van Mandø die daadwerkelijk met de boten gevaren hebben.

5. Wadschappen creëren

Ik organiseer regelmatig fotografieworkshops op het Friese Wad. De workshops hebben een kleinschalig karakter zodat ik iedereen op zijn/ haar eigen niveau kan helpen met leerdoelen op het gebied van techniek, creativiteit en compositie.

Meer informatie over de workshops kun je vinden op mijn website Pixus.nl. Hier staan ook reviews van cursisten die eerder hebben deelgenomen aan een workshop. Op de site vind je ook een contact formulier, maar je mag me ook mailen voor meer informatie.

Het wad bij Moddergat Nomad&Villager

Note: Het is uiterst onverstandig om zonder ervaring zelf het Wad op te gaan. Ongeoefende of onervaren wadwandelaars raad ik daarom altijd aan om een mooie tocht onder begeleiding van een ervaren gids te maken.

Beeld: Hillebrand Breuker

Meer over de Wadden? Lees ook:

Share at:

2 reacties op “Het wad, de vijf tips van…

  1. Wat een prachtige foto’s……..complimenten. Ik publiceer ergens volgende week een Engelstalige blogpost over de waddeneilanden. Jammer dat deze post niet in het Engels is anders had ik hem graag genoemd. Mijn complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.