Toronto? Waarom Toronto? Omdat ik op zoek was naar een stad met cultuur. Waar ik geen uren in een immigratierij moest staan voordat ik word afgeblaft. Toronto is een metropool met de vriendelijkheid en de openhartigheid van een provinciestad. Een multiculturele stad die is opgebouwd uit kleine dorpen die als een lappendeken aan elkaar zijn geplakt. Ieder stuk met zijn eigen cultuur. Hierbij 13 Toronto wintertips.
Het is omgeven door natuur en ligt aan een meer. In de zomer zijn de mogelijkheden onbegrensd. Er zijn stadsstranden en de eilanden voor de kust bieden eindeloos kustvertier. Maar wat doe je er in de winter? Dan is iedere stad toch een beetje anders.
Toronto wintertips
Toronto in februari. “Veel depressiever wordt het niet”, zeiden de inwoners zorgelijk. Maar dat viel reuze mee. Sterker nog, ik vond genoeg plekken waar de inwoners zelf op een koude dag vertoeven. En iedereen was in voor een goed gesprek. Hier volgen mijn Toronto wintertips:
1. Boekwinkel Type
Herinner je je nog de film You’ve got mail waarin Meg Ryan met haar kleine buurtboekwinkeltje het moet opnemen tegen de boekengigant van Tom Hanks? Toronto kent een aantal van dit soort hele leuke kleine buurtboekwinkels en Type is er zonder meer de leukste van.
‘Een snoepdoos voor bibliofielen’ noemde de krant Globe & Mail het winkeltje aan het hippe stuk van Queens Street West. Buurtbewoners dragen titels aan, schrijvers runnen de winkel en de kennis over en de liefde voor boeken is fantastisch.
Koop er een reisgids van Toronto en iedereen weet dat je new in town bent. De tips voor boeken en de stad zullen je om de oren vliegen. Ik kocht er trouwens de volgende drie fantastische titels:
2. Schaatsen
Wat doen Torontonians als het vriest? Juist ze schaatsen. Over het Ontariomeer zoals afgelopen januari toen de stad belaagd werd door een enorm koufront. Maar ook als het minder koud is, biedt de stad tal van mogelijkheden. Zoals de publieke schaatsbaan op het Harbourfront centre met uitzicht op Lake Ontario. Iedere zaterdagavond zijn er DJ’s om het schaatsen een extra dimensie te geven.
Liever midden in de stad omringd door wolkenkrabbers? Geen probleem. Dat kan bij het Nathan Phillips Square. Een populaire plek tegen de achtergrond van het stadhuis en de letters Toronto. Je kunt er ook schaatsen huren. Overigens bieden ook tal van parken schaatsbanen waar de talenten uit de buurt naarstig oefenen.
Gewoon schaatsen kijken kan ook natuurlijk. Wat dacht je van een IJshockeywedstrijd van Toronto’s eigen club de Maple Leafs? Het dak gaat er af, al winnen ze te weinig.
3. Ward’s island wandeling
De site van airbnb biedt naast slapen bij locals ook activiteiten in de stad aan. Locals die je iets willen laten proeven of je de stad al fotograferend willen laten verkennen. Er zijn ook locals die een bijzondere wandeling aanbieden.
Ik koos er een van uit: De Ward’s island wandeling door Linda Rosenbaum en Susan Roy, bewoners van Algonquin, een klein eilandje voor de kust dat met Ward’s Island verbonden is.
Ward island is prachtig en alleen al de moeite waard om de ferry naar toe te nemen omdat het je de beste skylinefoto van Toronto oplevert. De dames vertellen je over de bijzondere geschiedenis van het eiland dat ooit de zomerresidentie van de Native Canadians was en nu een felbegeerde plek om te wonen.
Vlak bij Toronto, aan het water en met de huizenprijzen van 1950 omdat er geen winst op de prachtige houten huizen gemaakt mag worden. Oja en er leven coyotes.
4. The Old York bar & grill
Als ik ooit een locatie voor een serie over een buurtcafé zou moeten kiezen. Dan koos ik direct voor The Old York bar & grill, een lief bruin buurtcafeetje waar je ook heerlijk kunt eten. The Friendliest Neighbourhood Bar in the World, wordt het genoemd en daar is geen woord van gelogen.
Ik kwam er op mijn eerste avond in Toronto per toeval terecht en zou er niet meer zijn weggegaan als ze niet af en toe dicht gingen. Eigenaresse Fabi Letarte-Tessier verwelkomt je persoonlijk en geeft je het gevoel dat je thuis bent.
Het is gezellig ingericht met verse bloemen en kaarsen op tafel. Oh en vergeet niet een fles van hun home made chilisaus mee te nemen.
5. Een loft
Tsja en waar moet je slapen? Beroemd is het kunstzinnige Drakehotel op Queen street. Helaas ver boven mijn budget. Ik sliep in een loft op Niagarastreet. Omdat ik meer dan een week verbleef in deze voormalige doodskistenfabriek, kreeg ik ook nog eens 20 procent korting op de prijs. De fabriek staat op de nominatie om gesloopt te worden maar Toronto biedt meer betaalbare lofts van rond de 50 euro per nacht op airbnb.
6. Kensington Market
Toronto is geen goedkope stad. De prijzen voor alcohol, zeker wijn, zijn te vergelijken met Scandinavië. Wil je toch goedkoop uit zijn, ga dan naar de wijk Kensington Market. Een alternatieve wijk met cafés, restaurantjes, vintage, en groente -en kruidenwinkeltjes. Het heeft wat weg van het Waterlooplein maar dan ondergebracht in de uitbouw van oude huizen.
7. Poetry Jazz café
In Kensington Market vind je ook Poetry Jazz, een heel klein small tentje dat een podium biedt aan jonge jazzmuzikanten. Ga bij voorkeur op zondagmiddag als iedereen na de brunch zich naar een muziekplek begeeft. Terwijl je naar muziek luistert speelt er boven de bar een stomme film. Hallucinerend om in mijn geval Johnny Depp te zien paardrijden op de klanken van John Coltrane gebracht door Chinese muzikanten.
8. Free tour
Toronto biedt de mogelijkheid om je in het weekend in te schrijven voor een free tour. De gidsen zijn vaak mensen uit de muziek, literatuur of theaterwereld die wat bij willen verdienen. De tours hebben thema’s. Ik koos de historische wandeling en werd door de fascinerende wereld van multicultureel Toronto geleid door een cineaste die fantastisch kon vertellen. Gebruikelijk is wel om na afloop een tip van rond de 20 dollar te geven.
9. Grossman’s tavern
Livemuziek op z’n best voor wie van jazz, blues en folk houdt. Grossman’s tavern is een oudje in de stad en biedt vrijwel iedere avond een concert. Bijzonder zijn de concerten op zondagmiddag als opa’s oma’s en de kleinkinderen ook allemaal aanschuiven. De locatie is gezellig, zonder opsmuk en entree is gratis.
10. Poutin
Zoals je in Nederland een patatje oorlog of een kapsalon eet, heb je in Toronto de Poutin, de kost na een avond zwaar stappen. Van oorsprong uit Franstalig Canada maar geadopteerd door de Engelstalige Torontonians. Er is zelfs een hele keten van. Wat het is? Patat met blokjes kaas en jus over de patat. Het klinkt ongetwijfeld net zo vies als het smaakt.
11. Moon bean coffee.
De koffiecultuur in Toronto is fantastisch. Je kunt overal hele goede koffie krijgen. Een van mijn favorieten is Moon Bean in Kensington market. Niet alleen de koffie is fantastisch is, ook de entourage is gezellig en het personeel zeer vriendelijk. Het is een kruipdoor, sluipdoor tentje met allemaal gezellig hoekjes, waar je met je laptop of boek heerlijk kunt zitten. Echt een van warmste Toronto wintertips.
12. Seven lives
Alhoewel het kan ook heet. Als je toch in Kensington market bent, stop dan ook even bij Seven Lives, door de Torontonians uitgeroepen tot beste tacorestaurant van de stad. Restaurant is wat veel voor het ene tafeltje binnen, maar de taco’s zijn subliem. De gobernador met tonijn en kaas is waar ze om bekend staan, maar de rest, (ook veganistisch en vegetarisch) is ook goddelijk en het is dan ook geen wonder dat de rijen tot buiten op de stoep staan.
13. Indigo boekwinkel
Terug naar de film You’ve got mail. Waar Meg Ryan boekwinkel Type zou runnen als de film zich in Canada afspeelde, zou Tom Hanks Indigo bestieren. Zo’n heerlijke boekwinkel waar ze ook lp’s verkopen en koffie en tarotkaarten en lekkere broeken die bij je boek passen en… ja wat niet eigenlijk? Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Scott Web | Unsplash
Visum Canada aanvragen? Een eTA Canada is een verplichte reistoestemming om naar Canada te mogen vliegen. Een visum voor Canada kun je binnen 5 minuten in het Nederlands hier aanvragen.