Valencia 10 hotspots

De woest kolkende rivier de Turia werd na een noodlottige overstroming verbannen uit de stad. Wat overbleef is nu het kloppende hart van Valencia. wij pakten de fiets en volgden de tien kilometer lange rivierbedding naar zee. Tien tips.

1. Huur een fiets

Het is geen Nederland, maar Valencia biedt tal van mogelijkheden om te fietsen. Zowel in de stad als langs zee. Een mooie plek is de rivierbedding van de verbannen rivier de Turia. Je kunt tien kilometer doorfietsen tot aan zee. Wij verzamelden onze Valencia 10 hotspots.

Valencia Las Arenas zandkastelen bouwen

Valencia 10 hotspots

Wil je graag onder begeleiding fietsen met een Nederlandstalige gids die je van alles kan vertellen? Neem dan contact op met Petra van Mullekom. Je kunt uiteraard ook alleen een fiets huren.

2. Watertribunaal

Breng een bezoek aan het watertribunaal in el Carme als  je er op donderdag bent. Om 12.00 begint de ceremonie van dit oudste systeem van rechtspraak waarbij boeren ten overstaan van rechters voor de deuren van de kathedraal hun beklag kunnen doen over zaken die betrekking hebben op de watervoorziening.

Het tribunaal dateert van de Moorse overheersing van Valencia. Nu is het nog altijd een groot gebeuren als de rechters één voor één hun plaats innemen.

3. Graffiti tour

Valencia is de stad van de graffiti en de street-art in Spanje. Overal kom je het tegen. Prachtige werken op zijkanten van panden. Vooral in de oude wijk El Carmen is er veel te zien. Belangrijke en zeer getalenteerde kunstenaars zijn Escif en Hyuro. Ze gaan daarbij de concurrentie aan met fotografen en grafische ontwerpers die ook de publieke ruimte opeisen. Wil je met een expert op pad? Deze dame kan je er alles over vertellen.

4. Ontdek de Turia

De woest kolkende rivier de Turia werd na een noodlottige overstroming verbannen uit de stad. Wat overbleef is nu het kloppende hart van Valencia. Volg de tien kilometer lange rivierbedding vanaf Bioparc in het oosten naar zee. Je maakt een wereldreis langs veranderende vegetatie, oma’s op dansles, rijstvelden en varkens die worden uitgelaten.

Valencia in Turia river

5. Rondleiding op de overdekte markt

Neem een rondleiding op de overdekte markt van Valencia. De gids legt je alles uit over de verschillende etenswaren en aan het eind van de tocht, ga je ook proeven. Wij hadden veel lol met Konstatin.

6. Agua de Valencia in Cafe de las Horas

Het drankje Agua de Valencia is bedoeld om hysterie bij dames tegen te gaan. Wij hebben het geprobeerd! Wat er vervolgens gebeurde kunnen we niet onthullen maar ga de cocktail ontdekken in de bizarste kroeg van Valencia. Cafe de las Horas in het oude middeleeuwse centrum.

Opgericht als theehuis voor boekenwurmen is het nu een avantgarde cocktailplek waar tal van bijzondere festijnen worden georganiseerd. Een boekje lezen bij een kop thee kan altijd nog, maar niet vreemd opkijken als de obers in grafkisten liggen. Doe de groeten aan eigenaar Mark!

7. Catamarantocht

Ga met een catamaran mee vanuit de haven van Valencia. De catamaran vaart voor de kust van de stad. Kies voor de avondoptie als de zon onder gaat. Je krijgt champagne en dobbert heerlijk langs de stad en doet meteen ideeën op voor de vele loungbars die zich in de haven bevinden. Mundo Marino biedt verschillende tochten aan voor ongeveer €15,-

Catamaran zeilen Valencia

8. Boottocht in Albufeira

Buiten Valencia ligt het natuurpark Albufera, een waterrijk gebied. Je kunt er op de fiets naar toe of met de bus.

Albufera boottocht Nomad & Villager

Je rijdt dan door de rijstvelden en in het voorjaar velden vol paarsje artisjokken om vervolgens met houten bootjes het water op te gaan en vogels te spotten. Er zijn tal van aanbiedingen waarbij je ook op de boot kunt lunchen of dineren.

9. Slapen boven de stad

Een Bed & Breakfast in een torentje op eenzame hoogte boven de stad? Dat kan. Je hebt hier je eigen toren met dakterras en kijkt uit over de stad en de zee. Voor meer informatie en inspiratie, lees dan Slapen boven Valencia.

10. Eten bij Lalola

Een van de leukste eettentjes in de oude binnenstad is Lalola. Helemaal  gedecoreerd met de rode stip van de flamenco en dat is niets voor niets want de eigenaar is dol op deze muziek en organiseert dan ook regelmatig concerten. Controleer de site van Lalola, want daar staat welke avond er live optredens zijn. En de keuken? Modern fusion Spaans. Adres: LaLola Restaurante, C/subida del Toledano 8.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.