Over lekker eten in Kaapstad en vreemdgaan met Larry

Terwijl Nomad pas tot leven komt als ze aan een touw van een berg mag springen of achter een boot wordt geklonken, geniet Villager vooral zittend van het leven. Met een glas wijn en een maaltijd. Het motto: brunch is alleen maar uitgevonden zodat je bij het ontbijt wijn kunt drinken, had door haar bedacht kunnen worden. Ditmaal neemt ze je mee langs haar favorieten in Kaapstad en vertelt en passant over vreemdgaan en Eddy Murphy.

Kaapstad – Eigenlijk is het een wonder dat de dames Nomad & Villager een duo vormen, bedacht ik me van de week. Nomad deinst nergens voor terug. Behalve voor dingen waar een normaal mens niet over na denkt: een rupsje tegen de muur van je hotelkamer, of een overnachting op een boot in Schotland.

Lekker eten in Kaapstad

Afgelopen maand ging de fotografe voor haar plezier in Montana op cowboys jagen, terwijl ik prinsesjesheerlijk in Zuid-Afrika ZAT. Zat ja, want voor een goed glas wijn en het afluisteren van gesprekken die niet voor mij bestemd zijn, is dat nu eenmaal comfortabeler. Ik ging gewoon lekker eten in Kaapstad. De stad voor foodies.

1. Chefs Warehouse & Canteen

“In een café komt de wereld aan je voorbij, je hoeft er niets voor te doen”, beweer ik regelmatig als Nomad – die eten en drinken als een noodzakelijk kwaad beschouwt – weer gruwelijk actieve voorstellen doet. De wereld bestond die avond in Kaapstad uit een blank echtpaar. Ze hadden hun bakkie voor de bar No Reservations geparkeerd en vanachter het open raam zag ik hoe ze telefonerend het minuscule barretje binnenliepen.

No Reservations is de vaste hangplek voor wie een etentje bij Chefs Warehouse & Canteen gepland heeft. Omdat het eten er goddelijk is en ze niet aan reserveringen doen, is de kans groot dat je moet wachten. En dat doe je in het barretje een deur verder. Net als de derde bel wijn je van je verstand dreigt te beroven en je overweegt paaldanseres te worden, vist het personeel je vakkundig uit de bar en leid je naar het pand ernaast.

Haar man verlaten

Larry darling you are such a prat”, kirde de hoogblonde mevrouw in haar telefoon. Haar man zat ondertussen wijdbeens op een krukje in de zijne te schreeuwen. Plotseling stond hij op en liep naar buiten. Naar zijn bakkie. Direct veranderde de intonatie en de taal van de vrouw. “Hy weet nog van niks, ek gaan dit hom straks vertel. Regtig lieverd voor jy dit weet, is ons vir altyd saam.”

Zat ik hier nou serieus te luisteren naar een vrouw die haar man ging verlaten, terwijl ze eerst lekker met hem uit eten ging? Was hij stiekem op de hoogte en ging hij nu zijn geweer uit z’n bakkie halen? De kranten hier stonden vol met gruwelijke slachtpartijen in de relationele sfeer. Helaas koos de serveerster van het Warehouse dit moment om mij naar het belendende pand te brengen, mij in het ongewisse latend over het lot van Larry de Prat.

Concept Chef’s Warehouse

Het concept van het Warehouse is eenvoudig: ieder dag is er een nieuw tapa-menu van 3 gangen waarbij iedere gang uit drie gerechtjes bestaat: oesters op z’n Vietnamees, geroosterde tomatensoep, spinazie-gnocci, varkensbuik en rozenwaterpanacotta om maar wat te noemen. Lekker eten in Kaapstad begint hier. Je zit aan lange banken en om je heen staan alle ingrediënten in stellages voor het geval je het thuis meteen wil namaken. En de kookboeken met de instructies verkopen ze er ook.

Het eten is zo lekker dat ik er tijdens mijn verblijf in Kaapstad herhaaldelijk ben geweest. Altijd met een blik op de straat voor je weet maar nooit dat de blondine met haar Larry zou langs struinen.

2. Mink & Trout

Mink & Trout winebar zit eveneens in de Breestraat, een statig pand met eten dat in de open keuken wordt klaargemaakt. Een vleugje Italiaans, een vleugje Indiaas, een vleugje Afrikaans. Wat je ook kiest het is allemaal even lekker.

Voor zover ik die avond kon horen, was niemand van plan na het eten zijn partner te verlaten. Om mij heen zaten Indiërs en Afrikaners, terwijl een zwarte serveerster iedere keer na het bedienen de gang op schoot om danspasjes te oefenen. “Het is zaterdag. Clubnight”, verduidelijkte ze toen ze doorhad dat ik haar zag.

Mink & Trout heeft naast heel lekker eten in Kaapstad nog een troef. Ze hebben Eddy Murphy in de bediening. Vermomd als Malawische ober. Vrolijk vertelde hij over de armoede in Malawi, klom op een stoel om al gesticulerend over zijn dorp te vertellen en besloot tot slot de gasten te trakteren op een fraaie dansdemonstratie. Club night allright!

3. Mzoli’s in Gugulethu

Ok en dan nu voor iets heel anders! Weg van de overwegend blanke Breestraat. We gaan naar de township voor een authentieke Zuid-Afrikaanse braai. Als vegetariër is dat een uitdaging, kan ik je zeggen, maar ik deed het dan ook voor de ervaring. Een braai vergt organisatie. Je moet eerst je vlees uitzoeken, dan betalen, dan het vlees ophalen en dan naar de koks om het klaar te laten maken. Die basis moet je even weten want als je bij Mzoli’s in de township Gugulethu aankomt, ben je al snel het overzicht kwijt.

Terwijl de koks het eten klaar maken op de houtvuren, kun je een biertje drinken en in het weekend naar een bandje luisteren, samen met die honderden andere mensen die er komen. Het is echt een happening.

Ooit begon de eigenaar in een schuurtje, kreeg vervolgens een microkrediet en bouwde het uit tot een feestje waarvoor blank en zwart naar deze township komen. Over lekker eten in Kaapstad gesproken! Je hoort met je handen te eten, maar wil je dat liever niet dan kun je zelf bestek meenemen of het kopen in de winkel. Wil je in de township eten maar niet zo masaal als bij Mzoli’s, kijk dan voor een tour naar de townships waarbij het als lunch is inbegrepen.

4. Bay harbour market

Lekker eten en drinken combineren met een overdekte markt vol kleding, kunst en nijverheid. En live muziek op de koop toe? Dan moet je in het weekend naar Houtbay naar de Bay Harbour Market. Heerlijk kuieren langs prachtig ingerichte stalletjes in deze oude loods aan het water. Vooraan brandt in de wintermaanden een houtvuur. Het midden en voorste gedeelte van de loods is gereserveerd voor de eetkraampjes en lange tafels om het mee naar toe te nemen. Indiaas, Afrikaans, Vegan, Franse crêpes of salades. En natuurlijk stalletjes vol Zuid-Afrikaanse wijnen. Zo lekker.

5. Old Biscuit Mill

The Old Biscuit Mill is het drukkere broertje van de Houtbay markt. Mijn voorkeur ging uit naar de markt in Houtbay maar de Biscuitmill in Woodstock heeft een ander voordeel en dat is de locatie. De wijk is momenteel erg in trek en een van die plekken die veel creatievelingen aantrekt. Naast de Biscuit Mill vind je er heel veel andere restaurantjes, hippe bedrijfjes, craft beer cafeetjes, vintage en bijzondere meubelwinkeltjes rond Albert Road.

6. Chalk & Cork

Kloofstreet is een andere straat in Kaapstad waar veel en hip te eten en te drinken valt. De restaurantjes zijn meestal wat kleiner en experimenteler dan op Breestraat. Chalk & Cork is een wijnbar die ook eten serveert. De tapahapjes zijn erg lekker. Bij mooi weer kun je ook op het terras zitten. Ik koos echter voor een plek beneden waar je zowel in de keuken kunt kijken als ook naar voorbijgangers kunt kijken. En er is veel te zien op Kloofstreet.

7. Yours truly

Iets verder op Kloofstreet zit deze plek die geen restaurant is, maar een beleving, vinden ze zelf. En dat klopt. Het is een prachtige plek aan straat maar volledig beschermd door planten in potten. En planten die aan bomen hangen. Eigenlijk overal waar je kijkt zijn planten waardoor je het gevoel hebt in de jungle te zitten.

Overdag is het een koffie hotspot, ’s avonds een biertuin, maar dan wel op zijn Zuid-Afrikaans met ook een selectie fantastische wijnen en heerlijke salades en pizza’s. Eerlijk gezegd is deze plek heel geschikt als je met je Larry wil afspreken, want je ziet door de bomen het bos niet meer.

8. Cafe Haas

Het leuke in Kaapstad is dat iets een café, een biertuin of een collectief wordt genoemd maar het vervolgens ook een heleboel andere dingen is. Maar wat het ook is, je kunt er in ieder geval altijd lekker eten in Kaapstad. Cafe Haas is zo iets. Ik kwam er per toeval terecht op zoek naar iets anders. Het ligt midden in het CBD-district en is goed te combineren met een bezoek aan musea of kasteel de Goede Hoop. Cafe Haas is een koffieplek, een workhub, een art gallery ineen.

Het is een prachtig pand, met hele luie fauteuils waar je nooit meer uit opstaat. En als je dan toch zit, kun je maar beter ook een heerlijk wijntje en een curry bestellen. En naar buiten kijken. Want in de Buitenkantstraat wordt regelmatig gedemonstreerd en zoals dat gaat in Zuid-Afrika met muziek die je er gratis bijkrijgt.

9. The Barefoot cook

En dan een restaurant dat niet in Kaapstad ligt maar in Hermanus, op anderhalf uur rijden van de stad. Want eerlijk is eerlijk: lekker eten is in Kaapstad is een gegeven, maar dat geldt eigenlijk voor heel Zuid-Afrika. The Barefoot cook is zo lekker dat je er best voor uit Kaapstad wil rijden. Maar dat is niet nodig want je kunt het makkelijk combineren als je richting de wijngebieden of de kust gaat. Dit kleine restaurantje is bijzonder vanwege het eten én de persoonlijke service.

Ik kwam er per toeval omdat ik een plek zocht waar ik kon eten terwijl mijn afgeladen auto voor de deur kon staan. En zo verzeilde ik in dit intieme restaurantje, gerund door twee dames: kok en bediening. Ze omgeven je met zoveel liefde en aandacht dat je er nooit meer weg wil. En dan is het eten ook nog eens erg lekker.

De eend is specialiteit van het huis, maar als vegetariër kon ik prima uit de voeten met de speciaal voor mij klaargemaakte risotto. Ben je klaar om je schoenen uit te trekken, je voor de haard te nestelen en te genieten van een goede maaltijd? Bij deze dames ben je aan het goede adres. Sterker nog toen ik daar zo heerlijk voor de haard zat, overhoorde ik een mooi gesprek. Over ene Larry uit Jo’burg die een schot hagel in zijn achterste had gekregen. Told you so Larry. Told you so!

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Shutterstock

 

 

 

Share at:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.