Israël in boeken

Israël is een bestemming die niemand onberoerd laat. Vreemd is dat niet want drie wereldgodsdiensten vinden er hun oorsprong. En het conflict Israël – Palestina loopt al zo lang, dat soms vergeten wordt hoe het ook al weer zat. We maakten een top van boeken die het land tot leven brengen en inzicht geven in de cultuur en het conflict.

Israël – Over Israël is veel geschreven. Het land is complex en de meningen verdeeld. Hoe kun je nou toch wat van het conflict begrijpen, zonder direct ergens ingezogen te worden? Het was de vraag die wij ons stelden toen we op reis gingen naar dit land.

Israël in boeken

Je zou natuurlijk het Oude Testament kunnen lezen om een idee te krijgen. En wat lees je als het om literatuur gaat? We maakten een selectie van boeken die ons in ieder geval op weg hielpen. Zonder enige pretentie compleet te willen zijn. Voor thuis of in je rugzak: Israël in boeken.

1. Edward Platt, The city of Abraham

The city of Abraham is helaas niet vertaald naar het Nederlands maar is een prachtig relaas van deze Britse schrijver over Hebron, de stad van Abraham. Hebron is een krankzinnige stad. De talloze wegversperringen en grenzen en verboden straten voor Palestijnen leggen de waanzin van het conflict heel erg bloot. Platt gaat op onderzoek naar het verhaal van Hebron, naar de mensen, Joden en Palestijnen, de mythes en vertelt op een journalistieke manier over hoe twee volkeren met dezelfde stamvader elkaar dagelijks in een kleine stad naar het leven staan.

2. Amoz Oz, een verhaal van liefde en duisternis

Amoz Oz, Onder vrienden Israël in boeken Nomad&Villager

“Lezen”, zo vertelde schrijver Amos Oz, zijn publiek tijdens het schrijversfestival Winternachten in Den Haag “is reizen.” “Je kunt als toerist naar Colombia gaan en er rond reizen, maar pas wanneer je Marquez leest, word je meegenomen naar plaatsen waar geen toerist komt. Wanneer anders mag je ooit, gezeten op de rand van hun bed, meeluisteren met de nachtelijke omhelzingen van een Colombiaans echtpaar?”

Wie wat van het begin van de staat Israël wil weten, moet de meerdere malen onderscheiden schrijver Oz lezen. Het leven van Oz begint in Odessea en loopt via Polen en Praag in het door Holocaust-overlevenden bewoonde Israël.

 

Pijnlijk, prachtig en mooi is zijn familieverhaal: Een verhaal van liefde en duisternis. Oz leefde jarenlang als jonge twintiger in een Kiboets en schreef daarover het boek “Onder vrienden.”

3. Susan Abulhawa, Ochtend in Jenin

Susan Abulhawa, Ochtend in Jenin Israél in boeken Nomad & Villager

Niet zwaar, toch geeft deze thriller Ochtend in Jenin van de Palestijnse Abulhawala goed weer  wat er gebeurt nadat een Palestijnse familie gedwongen wordt hun dorp te verlaten en naar een vluchtelingenkamp in Jenin vertrekt.

Het verhaal omvat drie generaties van geweld, van de door joden geadopteerde David, de Palestijnse Joessoef en hun zusje die het verhaal vertelt van de twee broers.

4. Walking Israël, Martin Fletcher

Nog een boek, slechts in het Engels, maar zeer de moeite waard is Walking Israël, het relaas van NBC journalist Martin Fletcher die de kust van Israël afloopt van Libanon naar Gaza en aan de hand van zijn mooie en soms komische gesprekken met jongeren, soldaten, ouderen een portret van het land en de cultuur geeft.

5. P.F. Thomese Grillroom Jeruzalem

Van eigen bodem en een fantastisch boek voor wie naar Jeruzalem gaat. Thomese beschreef in Grillroom Jeruzalem de leek die in religieuze rootsreis terechtkomt als hij met Jan Siebelink, Rosita Steenbeek en Antoine Bodaert naar Jeruzalem gaat. Hij bekijkt en beschrijft de stad en haar religieuze hoofdrolspelers met humor en verbazing.

Thomese ontving de Bob den Uylprijs voor reisliteratuur voor dit verhaal. Wie zich op reis door Jeruzalem aan de waanzin wil onttrekken, stopt Thomese in z’n rugzak en alles wordt weer in perspectief gezet.

Tekst: Anneke de Bundel

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.