Lille, 10 hotspots

Een bordje andouilletes eten bij het buurtrestaurantje op de hoek, struinen over de markt van Wazemmes of liever op een bankje onder een eik mijmeren over arbeiders en industriëlen die zo broederlijk naast elkaar begraven liggen op de begraafplaats Cimetière de l’Est. Lille, 10 hotspots.

Het Manchester van Frankrijk, zeggen de Fransen, Rijssel heet het volgens de Vlamingen en Lille aldus de Nederlanders. Er zijn weinig steden die op zoveel namen kunnen bogen maar de Noord-Franse stad komt een heel eind. Op slechts twee en half uur rijden van Utrecht, ben je in Frankrijk en daarmee in een andere wereld. Lille, 10 hotspots

Lille, 10 hotspots

1. Cimetière de l’Est

In het westen van de stad ligt Cimetière de l’Est. Een begraafplaats zoals je je een begraafplaats voorstelt: met wilde bloemen, enorme eiken en kastanjes en pompeuze graftombes  van de industriëlen van de stad en bescheiden graven van de arbeiders. Een prachtige plek om op een bankje plaats te nemen. Mooi weetje: het kerkhof won een prijs voor mooiste kerkhof in de jaarlijkse kerkhovenwedstrijd!

2. Palais des beaux arts

Omdat het in Noord- Frankrijk nog wel eens wil regenen, net als bij ons, is het Paleis voor Schone Kunsten een mooie ontsnapping. Maar eerlijk gezegd heb je er geen regen voor nodig want dit tweede Louvre van Frankrijk is zowel architectonisch als qua collectie zeer de moeite waard.

Het paleis werd na de Franse revolutie ingenomen als museum en herbergt een bijzondere collectie uit de belangrijkste Europese kunststromingen van de 12e tot de 20e eeuw. Om even met wat namen te strooien: altaarstukken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, schilderijen van Emmanuel de Witte, Jacob Van Ruisdael, Manet, Goya, Greco, Ribera en Valdes Leal. Beeldhouwers als Camille Claudel en Rodin.

Het museum werd in 1997 ingrijpend verbouwd en heeft een bijzondere gewelvenkelder met mummies van katten en intrigerende reliëfplaten van Vlaamse en Franse steden en het Nederlandse Maastricht.

Muziekband AIR

Het museum schuwt ook de moderne tijd niet want ieder voorjaar wordt er ruim baan gemaakt voor kunstenaars die je niet direct in een museum verwacht. In het voorjaar van 2014 waren dit de leden van de muziekband AIR : Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin, die originele nummers schrijven voor het museum. In de grote benedenhal kun je genieten van deze muziek terwijl je een hapje of een pintje nuttigt in het open café.

3. Markt Wazemmes

Op zondag (inmiddels ook op andere dagen) is het markt in de gezellige en rommelige wijk Wazemmes. Rondom de kerk en de overdekte markt op de Place de la Nouvelle Avonture kun je van alles vinden. Antiek tuinmeubilair, biologische thee, raskippen, kleding evenals verse vis en tientallen kaasjes. Met een beetje geluk treden er muzikanten op rond de terrasjes.

Neem ook even een kijkje in de Saint Pierre Saint Paul parochie. In deze fraaie en sobere kerk, loopt iedereen tijdens de dienst in en uit. De kerkgemeenschap is zeer kleurrijk en dat geldt ook voor de misdienaren in hun witte gewaden.

4. Buurtrestaurant

In de wijk Wazemmes kom je verschillende buurtrestaurantjes tegen. Van Libanees tot Vietnamees. Een heel leuk Frans Bistrootje in de stijl van Allo, Allo, waar iedereen dicht tegen elkaar aanzit omdat het nogal populair is, is Le Chat dans l’Horloge. Bediening is vriendelijk en ze serveren regionale gerechten. In de zomer zit je buiten op de stoep.

5. Monument voor de duiven

In het park van de Citadel wordt de toegang bewaakt door het monument voor de duiven. Een vrouw omgeven door postduiven herinnert er aan dat er in de Eerste Wereldoorlog 20.000 duiven werden afgemaakt door de Duitsers uit angst dat deze postbodes belangrijke informatie zouden overbrengen. Het park Jardin Vauban is leuk om door heen te lopen tot aan de 17e eeuwse Citadel die nu militair gebied is, er lopen wat koeien onderaan het fort. Het stervormige fort was bedoeld om aanvallen van Hollanders en Vlamingen te weren.

6. Vieux Lille

Het oude gedeelte van Lille, Vieux Lille, is het deel van de stad met smalle steegjes, bijzondere winkeltjes, galeries en restaurantjes. De gevels zijn bijzonder en allemaal afwisselend in hun Vlaamse barokke uitvoerig. Bij de meeste cafeetjes kun je op de stoep lekker eten en genieten van de bedrijvigheid om je heen.

7. Slapen in jaren ’20-stijl

Er zijn natuurlijk tal van overnachtingen te vinden maar wij waren zeer tevreden over ons woninkje op de eerste etage van een oud pand in Wazemmes. Met een inrichting die je aan de jaren 20 doet denken en een interieur dat niet veel ouder is. Lekker snuffelen in de boekenkast vol Virginia Woolf en muziek die je op zondag terug brengt naar een pre-embryonale status. Om de hoek de Libanees en de bakker die ook gewoon bier schenkt.

8. Boekenmarktje

Op het centrale plein van Lille, de Grande Place vind je het beursgebouw. Dit barokke gebouw lijkt een groot, maar is in werkelijkheid een verzameling van 24 handelshuisjes die vrolijk rond een binnenplaats staan. Die binnenplaats is prachtig en er wordt iedere middag een boekenmarktje gehouden. En… hoorden we bij het ter pressen gaan van dit verhaal. Op zwoele zomeravonden wordt er tangoles gegeven.

9. Tartines eten

Verdwaal rustig in de oude binnenstad maar probeer tegen het middaguur toch L’Arriere Pays te vinden. Van buiten ziet het er uit als een snackbar, maar binnen is het een gezellig restaurantje waar je de heerlijkste tartines kunt eten. Gegrilde boterhammetjes vol lekkere combinaties als peer met gorgonzola of merguezworstjes met Mediterrane groentes.

10. Zwembad vol kunst

Het ligt niet in Lille maar in Roubaix maar je kunt er met de metro heen, dus doen we voor het gemak toch maar of het Lille is. Het Piscine Musée d’art et d’industrie is een voormalig zwembad dat nu als museum dienst doet. Het is een prachtige en indrukwekkende ruimte met houten vloeren waar diverse collecties te bewonderen zijn waaronder beeldhouwwerk, keramiek en schilderijen. Neem lijn 2 tot aan Teleport.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Voor meer Noord-Franse steden, lees ook:

Lille praktisch:

  • Vanuit Amsterdam 2 uur 40 tot Lille.
  • Kosten enkele reis TGV 59 euro.
Share at:

4 reacties op “Lille, 10 hotspots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat je van verhalen houdt…

Omdat je wel wil lezen, maar niet steeds wil kijken of er al een nieuw verhaal is. Laat je e-mail achter en je krijgt een nieuw verhaal gewoon in je brievenbus.